Mezi ně patří Břevnická nádrž a Ředkovec na Havlíčkobrodsku, Černý na Jihlavsku, Sedlice na Pelhřimovsku a rybníky Medlov a Velké Dářko na Ždársku. V jejich vodě zaznamenali hygienici zvýšené množství zdraví škodlivých sinic a někde i více chlorofylu.

„Lidé by se po koupání v těchto koupalištích měli osprchovat," doporučila včera krajská hygienická stanice. Koupání zatím nikde nezakázala, na druhou stranu deštivé počasí teď stejně k vodě příliš nelákalo.

Hygienici tento týden zkontrolovali na Vysočině 19 přírodních koupališť. Seznam rozšířili o nový přírodní biotop Malvíny v Třešti na Jihlavsku, který je přístupný veřejnosti od 30. června. Jeho hodnocení dopadlo dobře, vodu má čistou.

Stejně dobré hodnocení dostalo dalších osm oblíbených rekreačních rybníků a nádrží v kraji.

Na Jihlavsku mezi ně tradičně patří rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý pod vrchem Javořice. Na Pelhřimovsku nabízejí čistou vodu zatopený lom u Horní Cerekve a nádrž Trnávka a na Třebíčsku dalešická přehrada a koupaliště Stejskal u Rouchovan. V okrese Žďár nad Sázavou si udržují kvalitní vodu rybník Domanínský a přírodní biotop v Šiklově mlýně.

U zbývajících čtyř přírodních koupališť na Vysočině zaznamenali hygienici při poslední prověrce jen mírné znečištění vody. Jde o rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku a o tři vodní plochy na Žďársku: koupaliště v Novém Městě na Moravě, pilskou nádrž a rybník Sykovec.

VĚRA STEJSKALOVÁ