VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny budou vařit zdravěji, nemizí ale ani oblíbené české klasiky

Jihlavsko – Školní jídelny už dávno nejsou jenom 
o nechvalně známé univerzální hnědé omáčce s kolínky. Žáci se mohou v novém školním roce sami přesvědčit, že kuchařky 
ve školách vaří zdravější 
a kvalitnější pokrmy než tomu bývalo před patnácti či více lety.

1.9.2016
SDÍLEJ:

Školní oběd. Kuchařské týmy ve školách se v posledních letech učí vařit zdravější a pestřejší jídla. Foto: Foto: Deník/Libor Plíhal

„Naučili jsme děti jíst čerstvou zeleninu. Důležité je, dát jim na výběr a nevnucovat jim to, co jim nechutná. Žáci si vždy mohou k hlavnímu chodu zvolit ze dvou druhů čerstvé zeleniny. Tento způsob jim vyhovuje, a zeleninu tak jedí pravidelně," uvedla vedoucí jídelny Základní školy (ZŠ) Polná Marie Heilandová.

Základní a mateřská škola z Velkého Beranova také dokázala, že školní strava může být zdravá a chutná. Se svým menu si kuchařky vysoutěžily druhé místo již druhý rok po sobě, v republikovém klání o nejlepší školní oběd.

Ve školách se vaří podle vyhlášek ministerstev zdravotnictví a školství. Žáci by tak měli mít zajištěnu vyváženou stravu. „Samozřejmě vaříme podle vyhlášek. To znamená, že v našem jídelníčku jsou zahrnuté luštěniny, ryby, vepřové i kuřecí maso či zelenina," vysvětlil František Svoboda, ředitel ZŠ Evžena Rošického v Jihlavě.

Některé jídelny jdou vpřed a zavádí změny. „Letos chceme vařit dva hlavní chody častěji, v minulosti jsme je připravovali jenom dvakrát za týden," uvedla Heilandová. Na telčské základní škole na Hradecké ulici se změny týkají i organizace. Letos zavádí objednávání obědů přes internet.

Žáci si zdravá jídla pochvalují, nedají ale dopustit ani na české klasiky. Svíčková, řízky, šišky s mákem nebo dukátové buchtičky patří pořád mezi nejoblíbenější pokrmy žáků. Ti ovšem mají rádi také mleté maso, takže karbanátky nebo sekaná jsou pořád 
v kurzu. Kromě české kuchyně si dají třeba i tortilly. „Všímám si, že nejméně 
je žákům po chuti ryba 
na přírodní způsob. Jinak upravená jim ale chutná," poznamenal Svoboda.

HELGA MARTINKOVÁ

Autor: Redakce

1.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Weiss
5

Sexuolog Weiss půjde k soudu v říjnu. Hrozí mu trest až šest let vězení

Ilustrační foto.

Vyděrač, který obtěžoval ženu ze Světlé, skončil za mřížemi

Pálenice se teprve rozjíždí, slabší začátek zavinily třešně

Vysočina – Padesát. Tolik pěstitelských pálenic funguje na Vysočině podle statistiky Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Většina z nich však sezonu teprve startuje. Může za to nedostatek třešní. Palírník Roman Koudela z Polné na Jihlavsku začne až v září.

Středeční nehoda na D1: Mladý řidič se nevěnoval řízení, a to ho stálo život

Vysočina - Dvacetiletý řidič se plně nevěnoval řízení, nezareagoval na vzniklou situaci, a to pro něj nakonec bylo osudné. Tragická nehoda se stala ve středu kolem půl páté odpoledne na 93,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Ke středu dodávky a nákladního auta došlo v místě, kde se jen pár minut před tím odehrála jiná dopravní nehoda.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Śtáflova paleta v Havlíčkově Brodě má už číslo 26

Havlíčkův Brod – Akce s nejdelší tradicí. Každé léto se v Havlíčkově Brodě koná Štáflova paleta, týdenní setkání mladých výtvarníků. První ročník se uskutečnil už v roce 1991. Tenkrát sehnali hlavní organizátoři Štěpán Podešť a Tomáš Holenda jen pár zájemců, mezi nimiž nechyběl výtvarník Pavel Fiala nebo Daniel Koráb, dnes učitel gymnázia Havlíčkův Brod. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení