„Naučili jsme děti jíst čerstvou zeleninu. Důležité je, dát jim na výběr a nevnucovat jim to, co jim nechutná. Žáci si vždy mohou k hlavnímu chodu zvolit ze dvou druhů čerstvé zeleniny. Tento způsob jim vyhovuje, a zeleninu tak jedí pravidelně," uvedla vedoucí jídelny Základní školy (ZŠ) Polná Marie Heilandová.
Základní a mateřská škola z Velkého Beranova také dokázala, že školní strava může být zdravá a chutná. Se svým menu si kuchařky vysoutěžily druhé místo již druhý rok po sobě, v republikovém klání o nejlepší školní oběd.
Ve školách se vaří podle vyhlášek ministerstev zdravotnictví a školství. Žáci by tak měli mít zajištěnu vyváženou stravu. „Samozřejmě vaříme podle vyhlášek. To znamená, že v našem jídelníčku jsou zahrnuté luštěniny, ryby, vepřové i kuřecí maso či zelenina," vysvětlil František Svoboda, ředitel ZŠ Evžena Rošického v Jihlavě.
Některé jídelny jdou vpřed a zavádí změny. „Letos chceme vařit dva hlavní chody častěji, v minulosti jsme je připravovali jenom dvakrát za týden," uvedla Heilandová. Na telčské základní škole na Hradecké ulici se změny týkají i organizace. Letos zavádí objednávání obědů přes internet.
Žáci si zdravá jídla pochvalují, nedají ale dopustit ani na české klasiky. Svíčková, řízky, šišky s mákem nebo dukátové buchtičky patří pořád mezi nejoblíbenější pokrmy žáků. Ti ovšem mají rádi také mleté maso, takže karbanátky nebo sekaná jsou pořád v kurzu. Kromě české kuchyně si dají třeba i tortilly. „Všímám si, že nejméně je žákům po chuti ryba na přírodní způsob. Jinak upravená jim ale chutná," poznamenal Svoboda.
HELGA MARTINKOVÁ