První líčení se na půdě Okresního soudu v Třebíči konalo na začátku února. Podle všeho ho nevyvolal pouze spor o to, kdo honební společenstvo, tedy sdružení vlastníků půdy v katastru aktuálně vede a zda valná hromada v roce 2015 proběhla podle zákonů a stanov, ale dlouhotrvající neshody mezi tamními majiteli pozemků a zároveň myslivci.

Zpětvzetím žaloby se předešlo ještě zapeklitější situaci, než jsou špatné mezilidské vztahy v březnické honitbě. „V případě, že bych toto řízení teoreticky rozhodl tak, že žalobce je v právu a valná hromada z roku 2015 je neplatná, došlo by k právní nejistotě a všechny kroky honebního společenstva od té doby dosud by mohly být zpochybněny,“ upozornil soudce Radim Kostík před měsícem.

Spor se nyní už neřeší v rovině soudní, ale pouze místní v Březníku. „Nechtěl bych to znovu rozebírat a vyvolat tím další hádky. Sešli jsme se a věřím, že jsme si situaci vyjasnili a teď už se budeme věnovat naší běžné činnosti. Sporům bych se rád vyvaroval,“ řekl starosta Honebního společenstva v Březníku Milan Kopuletý.

Jisté je, že soudní pře pokračovat nebude. Jestli se ale spor podařilo zažehnat definitivně také ve vsi, ukáže až čas. V honebním společenstvu totiž obecně nejde o málo. Sdružení vlastníci půdy, tedy reálně ti největší z nich mají značnou pravomoc. Mohou honitbu pronajímat k výkonu práva myslivosti, ať už mysliveckému sdružení, nebo kterékoli soukromé či právnické osobě podle toho, jakou cenu jim nabízí. Nejde o málo, ale o desetitisíce, ve větších honitbách i statisíce korun.