Zatímco ve vlaku si je možné odskočit, v autobusech tuto možnost cestující nemají. Spolehnout se tak musejí na toalety na nádražích. Ani ty jim však nemusí vždy posloužit. V posledních dnech zůstaly podle zastupitele Náměště nad Oslavou Luboše Pulkrábka nepřístupné toalety v cyklopointu, který sousedí s náměšťským nádražím. Na posledním jednání zastupitelstva proto vznesl dotaz, k čemu vlastně tamní toalety jsou. „Byl jsem tam a byly zamčené. Ptal jsem se na nádraží a bylo mi odpovězeno, že klíče jsou na radnici. Takže člověk, aby mohl vykonat potřebu, si musí jít klíče vypůjčit na město, pak vykonat potřebu a klíče poté zase jít vrátit," upozornil Pulkrábek.

Radnici a nádraží přitom od sebe dělí téměř kilometr, a tedy více než deset minut chůze. Vedení města i městského úřadu se nad Pulkrábkovou připomínkou podivuje. „Ano, stalo se, že u toalet pro vozíčkáře se nedávno na nádraží nenašel klíč. Proto jsme jim předali nový. U běžných toalet tomu ale teď nerozumím," řekl vedoucí odboru správy majetku města Petr Kafka. Úředníci přiznali, že toalety se zamykají pouze na noc. Jinak by ale měly být volně přístupné s výjimkou zařízení pro hendikepované. Ti si klíče vyzvedávají v nádražní budově.

Zájem města i drah

„Je v zájmu města a určitě i Českých drah, aby byly toalety dosažitelné. Pokud byly skutečně zamčeny, tak mě to krajně znepokojuje," zdůraznil starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. Ať už toalety byly v minulých dnech zamčené, či volně přístupné, od posledního jednání zastupitelů a po upozornění Luboše Pulkrábka jsou otevřené.

Cestující z vlaků, respektive nyní z výlukových autobusových spojů, mohou i teď využít toalety na vlakovém nádraží v Třebíči. Použít je ale lze až po zapůjčení klíče v úschovně zavazadel, která se nachází v nádražní budově, a také po zaplacení pětikorunového poplatku. Volně přístupné toalety se v Třebíči nacházejí také v budově autobusového nádraží. Jsou zdarma, jejich stav má ale do ideálu daleko. Na poměrně novém vybavení se již vyřádili vandalové.

Pletou si WC s charitou

už zacílili i na teprve před dvěma týdny otevřené veřejné toalety, které stojí u autobusového nádraží v centru Okříšek. Vedení městyse zaznamenalo už několik prohřešků. „Někteří tuto službu po-jali nadstandardně. Hned druhý den si někdo odnesl celou roli toaletního papíru a další den někdo zkoušel upevnění přímotopů. Zřejmě by se mu hodily," poznamenal starosta Zdeněk Ryšavý. Vedení městyse bude podle starosty usilovat o lepší zabezpečení přímotopů a na toaletní papír pořídí zařízení, které neumožní jeho svévolné odnášení a využívání pro potřebu mimo veřejné záchodky. „Je škoda, že se vždy najdou lidé, kteří se snaží využít něco, co má sloužit všem, jen pro sebe i za cenu toho, že ostatní potom nebudou moci například právě toalety použít," dodal Zdeněk Ryšavý.

Veřejné toalety mají zmizet v rámci kompletní rekonstrukce centra ze středu Karlova náměstí v Třebíči. Radnice je chce přemístit jinam. „Nejlepší místo zatím hledáme, existuje několik variant. Nicméně platí, že nové toalety budou určitě blízko těch stávajících a zároveň v budově, která patří do majetku města," doplnila třebíčská radní, která má celou revitalizaci náměstí na starosti, Marie Černá. „I v anketě, která ohledně rekonstrukce Karlova náměstí nedávno proběhla, lidé o zachování veřejných toalet na náměstí usilovali. Takže tam určitě budou a lidé se mohou spolehnout, že budou důstojné a taky bezbariérové. To už nyní víme," poznamenala Marie Černá.

Kromě toalet v cyklopointu u nádraží lze veřejné toalety v Náměšti nad Oslavou najít také přímo v centru města. Fungují za Starou radnicí na Masarykově náměstí.