Padající strom zavadil o sochu svatého Jana Nepomuckého a strhl k zemi velkou větev sousedního stromu. Shodou okolností došlo jen k materiální škodě, nikdo při této události nebyl zraněn.

„Událo se to v noci z minulého pátku na sobotu. O půl dvanácté byla ještě pod lípou zaparkována auta, senioři měli posezení s písničkou. Tak půl hodiny poté, co odjeli, se strom vpravo od sochy roztrhl. Bylo veliké štěstí, že se nikomu nic nestalo," popsal v pátek 23. ledna starosta městyse Karel Malivánek.

V sobotu ráno prostor v okolí lip uzavřeli místní dobrovolní hasiči. Ti se také postarali o odstranění kmene a větví.

Padající část rozlomené lípy zasáhla sochu z roku 1732. „Ulomený je kříž, svatozář a poškozený sokl. Opravit ji bude muset restaurátor," uvedl starosta. Malivánek kvůli pádu stromu mimořádně svolal zasedání rady městyse. Ta na základě posudku odborníka rozhodla o skácení všech třech starých lip v okolí sochy.

„Hrozilo, že se situace bude opakovat. Všechny tři lípy byly i přes pravidelnou péči ve špatné kondici. Napadla je houba, byly nebezpečné pro chodce i řidiče," řekl Karel Malivánek.

Stromy dřevorubec postupně pokácel v prvních dnech uplynulého týdne. Jeden z kmenů byl dokonce tak dutý, že si ho vybrali ochránci přírody. „Udělají z něj hnízdiště pro výra," uvedl vojnoměstecký starosta.

Stáří pokácených stromů je odhadováno na sto třicet let. Vedení městyse už se ale chystá, že v místě velikánů zasadí tři nové lípy. „Letos si budeme připomínat sedmdesáté výročí osvobození od nacismu, to bude vhodná příležitost pro obnovu zeleně v centru městyse," podotkl starosta. Dodal, že starost o sazenice lip bude nejlepší svěřit místním školákům. „Aby si ke stromům vytvořili pouto a chránili je," prohlásil ještě.

Socha byla ve Vojnově Městci postavena zřejmě už tři roky po kanonizaci svatého Jana Nepomuckého. Při opravě díla v roce 1929 byl odkryt pod nánosy barvy nápis, který dle záznamu tehdejšího faráře Ježka svědčí o tom, že socha byla zhotovena v roce 1732. Lípy rostly po boku svatého Jana Nepomuckého posledních sto třicet let.