„Na následující školní rok otevřeme jednu třídu s přibližně dvaceti studenty. Určitě slabý ročník pociťujeme, ale počet studentů oproti minulým rokům se nějak zvlášť nemění," sdělil ředitel Manažerské akademie Jihlava Roman Vítů.

Naopak soukromá grafická škola v Jihlavě o studenty nemá díky specializovaným oborům nouzi. „U nás jsou přijímací zkoušky již v lednu, stejně jako na všech uměleckých školách. Máme tady obory, které se celorepublikově nikde neučí, takže zájem máme stabilní. Letos otevřeme dvě nebo tři třídy a do prvního ročníku máme téměř šedesát studentů, které jsme vybírali asi z dvojnásobku zájemců," řekl ředitel školy Milan Dušák.

Na Střední odborné škole (SOŠ) sociální u Matky Boží Jihlava otevřou dvě třídy, volná místa však ještě mají. „Dozvěděla jsem se, že v letošním roce opouští devátý ročník na základních školách nejméně žáků, takže se jedná o celkový úbytek, a počet zájemců na naší škole je tedy nižší než v loňském roce. Nabízíme jeden obor a otevřeme dvě třídy, ale máme ještě nějaká volná místa," informovala Marie Hornová, ředitelka SOŠ sociální.

Velký zájem byl o jihlavské gymnázium, kde mají plné všechny třídy. „Na příští rok jsme přijali 90 studentů, respektive tři třídy do čtyřletého studia a z toho je 19 studentů do oboru se sportovní přípravou. Na čtyřleté studium jsme měli 135 uchazečů a k tomu bylo asi třicet studentů na sportovní zaměření," oznámila zástupkyně ředitele z Gymnázia Jihlava Štěpánka Poulová.

Střední škola průmyslová, technická a automobilní (SŠPTA) Jihlava ještě počet nových studentů nezná. „My budeme zpracovávat stav studentů do 31. května, takže teď ještě nevíme přesná čísla. Přibližně víme, že na pracovišti Legionářů bude asi 150 žáků v pěti třídách a pracoviště Polenská a Školní ještě zmapované nemáme. Teď jsme na poslední chvíli ještě vyřizovali nějaká odvolávání, takže se ta čísla měnila," řekl zástupce ředitele Josef Váca ze SŠPTA Jihlava.

TOMÁŠ KUCEJ