Snoubenci se už neberou pouze v sobotu, často preferují spíše magická data, která mají jejich svatebnímu dni dodat o něco více lesku. A stejně tak místo konání svatby. Čím dál častěji volí pro svůj den „D" místa netradiční, jako jsou zahrady, hráze rybníků, vrcholky kopců nebo třeba sportovní haly.

Oddací síň ve Velkém Meziříčí se nachází v budově radnice. Svatbu v těchto oficiálních prostorách ale volí pouze polovina snoubenců. „Poslední dobou se s žádostmi o svatební obřad na jiném místě doslova roztrhl pytel. A mění se také oddací dny, namísto dřívějších sobot jsou to i všední dny, zejména když vychází na takové datum, v kterém se vyskytují samé trojky, sedmičky nebo jedenáctky," uvedl velkomeziříčský starosta Radovan Necid.

Motorkářský sraz

Mnoho snoubenců na Velkomeziříčsku si své ano řekne v reprezentativních zámeckých prostorách. „Čtvrtina z celkového počtu svateb se odehrává v jídelně velkomeziříčského zámku, ale oddával jsem už také v házenkářské hale, ve Ski areálu na Fajtově kopci nebo na zahradě. Místostarosta zase oddával na kopci u Tří křížů, kde se zároveň konal motorkářský sraz," usmál se Necid.

Tři kříže, ale tentokrát u Nového Města na Moravě, byly také němými svědky svatby. „Nejzajímavější svatby se odehrávají v období od května do října, v tuto dobu si lidé objednávají nejvíce svatebních obřadů v přírodě. Letos jsme takto oddávali třeba na kopci u Třech křížů, nad Fryšavou nebo nad Třemi Studněmi. Jde většinou o místa, ke kterým mají snoubenci nějaký osobní vztah. Občas bývá obřad docela dobrodružstvím, třeba když začne foukat prudký vítr nebo se spustí liják," řekl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.
V Novém Městě na Moravě si mohou snoubenci vybrat mezi několika oficiálními místy pro obřad – městským úřadem, Horáckým muzeem, bývalým informačním centrem, Horáckou galerií i soukromými objekty, jako je například měšťanský dům na Komenského náměstí. „Snažili jsme jim poskytnout co nejpestřejší škálu míst, kde je možné svatbu uskutečnit. A budeme se ji snažit i nadále rozšiřovat," podotkl Michal Šmarda.

V Bystřici nad Pernštejnem se v letošním roce rozmohla móda zahradních svateb. „Máme malou obřadní síň v muzeu a oddáváme také v kulturním domě. Už jsme měli svatbu i na Zubštejně nebo na zřícenině v Dalečíně. Nejvíce ale v letošním roce frčí svatby na zahradách u soukromých domů," potvrdil bystřický starosta Karel Pačiska.

Za svatby mimo městem určené prostory zaplatí snoubenci tisícovku navíc. „Oddáváme také v jiné dny mimo tradiční soboty, za to už se ale neplatí nic," informoval Karel Pačiska.

Snad nejkonzervativnější snoubenci jsou ve Žďáře nad Sázavou. Ti volí netradiční místa svých svateb minimálně. „Standardně oddáváme ve Staré radnici a v letních měsících i v zámku rodiny Kinských. Oddával jsem ale také na hrázi rybníka, a vím, že se svatby občas konají i na Zelené hoře. Těch je ale velmi málo. Nejvíce se jich uskuteční v tradičních oddacích místnostech, zejména v reprezentativních prostorách Staré radnice," vyjádřil se žďárský místostarosta Josef Klement.

„Oblíbené místo pro konání svatebních obřadů je také třeba Račín, kde se snoubenci nechávají oddat u sochy raka. O jiných netradičních místech ale nevím," doplnila matrikářka Jaroslava Nejedlá.

Také Žďár nad Sázavou vybírá za volbu jiného než oficiálně schváleného místa tisícikorunový poplatek.

Helena Zelená Křížová