Vedení města se chce ještě v tomto volebním období pustit do revitalizace Karlova náměstí. Součástí nové podoby by měly být také dva vodní prvky v podobě kašen. Jejich vzhled chce vybrat pomocí architektonické soutěže. „Měli bychom ji uspořádat již ve spolupráci s novým městským architektem, na něhož právě v těchto dnech probíhá výběrové řízení. Počítáme s tím, že by se měla uskutečnit ještě letos," sdělil starosta Třebíče Pavel Janata (KDU-ČSL).

A nemusí do budoucna zůstat pouze u ní. Najít zajímavé návrhy chtějí radní také pro řešení ulice Vítězslava Nezvala u autobusového nádraží. „Dnes je to prostor, který působí bezradně. Není to ulice ani náměstí. S tím počítáme na příští rok," popsal starosta.

Důvodem řešení právě tohoto prostoru je také plánování dalšího zmenšení současného autobusového nádraží a přesunu více linek na dopravní terminál u vlakového nádraží. To v současné době není možné kvůli velkému počtu autobusů, které na nádraží přijíždí v jeden čas a na terminál by se nevešly. Změnit by to mohl nový dopravní systém veřejné dopravy, který plánuje krajské hejtmanství.

„Jízdní řády by mimo jiné měly být upraveny tak, aby již nedocházelo k jednorázovým odjezdům autobusů. Naopak se zavede taktový jízdní řád. Do hlavních směrů bude autobus odjíždět například každou hodinu či půlhodinu," vysvětlil vedoucí třebíčského odboru dopravy Aleš Kratina.

Díky tomu bude možné zavést k dopravnímu terminálu větší počet spojů a zredukovat počet zastávek na autobusovém nádraží.

„Máme s Krajem Vysočina předběžnou dohodu, že v centru zůstane průjezdná autobusová zastávka zatím pracovně o obsahu šesti autobusových stanovišť, kde každý autobus jedoucí západním směrem bude zastavovat. A přestupový uzel se přesune k vlakovému nádraží. Nicméně k tomu dojde až v delší časové perspektivě, kdy se zavedou nové jízdní řády," popsal Kratina.

Obě soutěže chce město připravovat již s novým městským architektem. Toho vybírá právě v těchto dnech.

Pět přihlášených

Do výběrového řízení přišlo vedení města celkem pět přihlášek. Vybrat toho nejlepšího pro Třebíč má komise při pohovorech. V komisi jsou kromě zástupců města čtyři architekti, včetně bývalého třebíčského městského architekta Lubora Herzána.

Při vyhlášení výběrového řízení si vedení města přálo, aby nový městský architekt začal pracovat již od začátku dubna.