Knihovna měla dva počítače se speciálními programy pro zrakově postižené již dříve, ty však mohla většina lidí používat pouze v knihovně. „Zatímco počítače zlevnily, samotné programy zůstaly finančně nedostupné a státní podpora je výsadou několika desítek lidí, kteří splní podmínku úplné ztráty zraku. Naopak FriendlyVox je zcela zdarma a je velice jednoduché jej instalovat přes internet. Navíc si nestanoví žádné podmínky a mohou se ho naučit ovládat lidé, kterým potenciálně poškození zraku hrozí, a to ještě v době, kdy na obrazovku a klávesnici relativně vidí," sdělila ředitelka knihovny Marie Dočkalová.

Ozvučený portál FriendlyVox nabízí služby, jako je e-mail, správa kontaktů, české i zahraniční zpravodajství, poslech rádií, ovládání sociálních sítí, jízdní řády, Wikipedii, ale i některé hry.

„Stali jsme se výchozí knihovnou, která zkušenost s tímto programem bude prezentovat na konferencích a na setkáních knihovníků," řekla Dočkalová.

Městská knihovna v Třebíči již od roku 1998 pořádá pravidelně odborný seminář pro pracovníky zvukových knihoven, specializovaných na práci se zrakově postiženými klienty. „Sami knihy ze zvukové knihovny poskytujeme již od roku 1996," doplnila Dočkalová.

FriendlyVox je dílem brněnské firmy TurboConsult, která se jinak běžně zabývá softwarem pro bankovní instituce. „Celý život s manželkou pomáháme našemu nevidomému synovi překonávat bariéry, aby mohl rozvíjet své nadání a schopnosti. Možnost pracovat s ozvučeným počítačem byla jedním z klíčových momentů, díky kterému se Honzovi otevřela cesta ke kvalitnímu vzdělání a následně k pracovnímu uplatnění," vysvětlil historii vzniku FriendlyVox Vladimír Jareš, otec dnes již dospělého Honzy a ředitel a zakladatel společnosti TurboConsult.