Příklady z praxe: Velmi rychle se třebíčským kriminalistům podařilo objasnit loupežné přepadení, ke kterému došlo na konci února v Třebíči. Dva útočníci přepadli v prostoru toalet autobusového nádraží starší-ho muže. Oba opakovaně soudně trestaní recidivisté skončili ve věznici.

Kriminalisté objasnili také případ, ve kterém spor mezi dvěma muži vyústil v březnu ve vydírání s fyzickým násilím. Pachatel byl obviněn ze spáchání násilného trestného činu.

Ve vazební věznici skončil muž, který v březnu v Třebíči na ulici přepadl a zranil ženu, kterou připravil o kabelku.

Kriminalisté objasnili také loupežné přepadení prodejny v Třebíči. Pachatele, který přišel ve středu 11. května s nožem do prodejny a pod pohrůžkou použití násilí požadoval vydání peněz, dopadli ještě ten den.

K poklesu počtu spáchaných trestných činů došlo v téměř všech oblastech. Značný rozdíl je u majetkových trestných činů, kde klesl počet skutků o 88. Také hospodářské kriminality bylo v meziročním porovnání méně, počet spáchaných deliktů se snížil o 55.

Mravnostních trestných činů je v porovnání s loňským rokem téměř třetina. „Pozitivní je také snížení počtu skutků spáchaných v oblasti násilné trestné činnosti, kde se v minulé době čísla spíše zvyšovala," upozornila mluvčí.

Nejvíce trestných činů v okrese se událo v Třebíči a obcích v jejím okolí celkem 360, vloni to bylo 437 trestných činů. Na Hrotovicku došlo v letošních prvních šesti měsících k 58 trestným činům, vloni jich bylo 77. Na Jemnicku prověřovali policisté 51 trestných činů, loni 48. Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo k 102 trestným činům, loňská čísla udávají 130 trestných činů. Na Náměšťsku došlo v prvním pololetí k 71 trestným činům, vloni ke 104. V prvním pololetí letošního roku kriminalisté trestně stíhali celkem 459 osob, z toho 240 recidivistů, 62 žen a 36 osob mladších osmnácti let.

V letošním roce se v porovnání s loňským pololetím zvýšil počet loupeží, a to z jedné na šest. „Pachatele čtyř z nich již ale kriminalisté dopadli a na objasnění zbývajících dvou intenzivně pracují," podotkla mluvčí Jana Kroutilová.

Častějším trestných činem je také nebezpečné vyhrožování, kterých je letos čtrnáct. K výraznému nárůstu došlo u případů porušování domovní svobody, kde se zvýšil počet z loňských tří skutků na třináct, objasněno je již ale více než šedesát procent těchto případů. Policisté prověřovali v prvních šesti měsících letošního roku v oblasti násilné trestné činnosti také čtyři případy nebezpečného pronásledování a tři útoky na policisty. Dále řešili tři případy týrání osob žijících ve společné domácnosti a čtyři případy týrání svěřené osoby. Výrazně klesl počet majetkových trestných činů, rozdíl oproti loňsku činí 88 skutků, a v porovnání s prvním pololetím roku 2014 je to o 157 skutků méně (letos 192 majetkových trestných činů, loni 280).

Velkým úspěchem třebíčských policistů bylo objasnění rozsáhlé série poškozování majetku sprejováním, počet případů se vyšplhal na rovnou stovku. Trestnou činnost páchali v Třebíči dva mladí muži. Jejich cílem se staly zejména domy, garáže a elektrorozvaděče, celková škoda byla vyčíslena na necelých 250 tisíc korun.

Dopadnout se policistům podařilo také muže, který v Třebíči okrádal starší ženy. Jeho cílem se stalo celkem šest žen, které náhodně potkal na ulici. Kromě krádeží se dopustil i loupežného přepadení, při kterém napadená žena utrpěla vážné zranění.

Ubývá také podvodů, kterých letošní statistiky udávají sedmnáct (vloni jich bylo o třicet více). K poklesu došlo také u úvěrových podvodů, a to z dvaatřiceti případů vloni na patnáct letos, krácení daně, ze sedmnácti případů na tři a zpronevěry, z deseti případů na osm.

Pokles kriminality je patrný i na celé Vysočině. V kraji vyšetřovali loni policisté celkem 6880 trestných činů, což je ve srovnání s rokem předchozím o 1227 případů méně. Objasnili 60 procent z nich. „Těmto výsledky se náš kraj řadí dlouhodobě mezi tři nejbezpečnější regiony v rámci celé České republiky," uvedl již dříve ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Radek Malíř.