„Po dva roky měli návštěvníci muzea možnost přispět na restaurování dobrovolným příspěvkem. Podařilo se tak vybrat 
14 286 korun, které byly využity na krytí části nákladů na restaurování. Tento významný doklad českého písemnictví má tak naději, že se dochová dalším generacím. Celková částka za restaurování činila 47 150 korun a Spolek polenského muzea přispěl částkou 
30 000 korun," řekla Alena Vyskočilová z Městského muzea Polná.

Bible byla zrestaurována v roce 2015. V muzeu si návštěvníci mohou prohlédnout nejen starodávnou knihu, ale i fotodokumentaci, jejímž prostřednictvím nahlédnou pod ruce restaurátorky Veroniky Sochůrek.

Tiskař Pavel Severýn žil v první polovině 16. století. Po svém otci Severýnu Kramářovi, měšťanu a konšelu staroměstském, přejal tiskárnu, která patřila k nejstarším v Praze. Sám Pavel, horlivý přívrženec Lutherova učení, pokračoval v otcově činnosti a vydával překlady spisů německého náboženského reformátora, ale i díla Chelčického, několikrát také bibli a bratrský kancionál. Pavel Severýn obdržel od krále Ludvíka Jagellonského přídomek 
z Kapí Hory.

Pavel Severýn z Kapí Hory vydal dva české překlady bible, jednalo se o čtvrté a páté tištěné vydání české bible vůbec. První celou bibli vydal v roce 1529, a právě jeden z výtisků je nyní představen v Polné. Základem textu této bible je Bible benátská z roku 1506.

Starodávná kniha je vystavena na trase Muzeum a je přístupná návštěvníkům denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin, a to do konce května. K vidění je expozice od včerejšího dne, kdy se uskutečnil Mezinárodní den muzeí.

IVANA HOLZBAUEROVÁ