Jednatel Hospodářského dvora Jiří Kovář jako jediný zájemce nabídl městu odkoupení ruiny starého ranče, a to včetně přilehlých pozemků nacházejících se právě v Telči – Štěpnici, kde chce statek obnovit z dotací. Telčští zastupitelé prodej odsouhlasili. „Usilovali jsme o koupi v minulosti už jednou. Tehdy to ale nedopadlo. O to více jsme nyní raději, že zastupitelstvo města Telče prodej schválilo," řekl Jiří Kovář s tím, že věří, že za pomoci dotace dokáže v místě vybudovat turisticky přitažlivý cíl.

RODINY S DĚTMI

„Jde o velmi zajímavou lokalitu, která je naprosto jedinečná v celém širokém okolí," vysvětlil Kovář.
Podle svých slov chce ve Štěpnici vybudovat to, co 
v historickém městě v této chvíli už téměř dvě desítky let schází.

„Koně a další zvířata 
v Telči chybí už minimálně patnáct let, a to od doby, co byl uzavřen areál dnes už bývalého školního statku. Chceme ve městě realizovat takový projekt, který by nabídl rodinám s dětmi, široké veřejnosti a turistům možnost pohladit si například osla, koně nebo poznat další typická hospodářská zvířata – vepře, slepice, králíky, husy a další," informoval o projektu jednatel Hospodářského dvora.

Ranč, co se zvířecí říše týče, by měl prakticky kopírovat nabídku Hospodářského dvora v Bohuslavicích. Ranč bude v regionu podle Jiřího Kováře výjimečný hlavně stavbou typických objektů pro ranč právě z přelomu 17. a 18. století.

PŘESPÁNÍ NA SENĚ

„Snažím se realizovat projekty, které jsou jiné než všechny ostatní," avizoval odlišnost. Ta má v projektu Ranče Telč spočívat zejména v tom, že zájemci budou moci přespávat například ve stájích přímo na seně nebo pro změnu v typickém obydlí indiánů, v takzvaném týpí.

„Chci, aby si lidé, kteří navštíví náš ranč v Telči, odnesli nevšední zážitek. Aby na ranč mohly přijít 
v rámci procházky třeba jen maminky s dětmi, které by si mohly pohladit zvířata 
a seznámit se s tím, jak funguje typický život na takové farmě," dodal Kovář. Součástí projektu bude 
i velká jízdárna a možnost ustájení pro koně.
Ranč v Telči by měl vzniknout do dvou let od vydání stavebního povolení.

„Budu se na realizaci snažit získat dotaci. Když úspěšný nebudu, projekt jako takový to v žádném případě neohrozí. Když získám stavební povolení, projekt do dvou let vznikne tak jako tak," dodal jednatel Hospodářského dvora v Bohuslavicích.

Město starý ranč nabízelo k prodeji už několik let. Požadovalo za něj přes milion sedm set devadesát tisíc korun. Kovář za stavbu 
a pozemky nabídl o třicet tisíc více.
Zastupitelé chtějí, aby na místě bývalého ranče vznikl turisticky přitažlivý cíl.

„Budova ranče je stále 
v zastavěné zóně, proto jsme chtěli, aby tam vzniklo nějaké takové atraktivní zařízení pro turisty. Slibujeme si od toho, že by do města mohl hospodářský dvůr přilákat více turistů. Kovář byl jediným zájemcem o koupi," poznamenal už dříve lidovecký místostarosta Telče Pavel Komín.