Pokud by se Velká Británie k tomuto kroku nakonec přece jen odhodlala, zasáhlo by to bezesporu nejen ji samotnou, ale také ostatní členské státy EU. „Došlo by k výkyvům na burzách, vznikla by určitá destabilizace, což by mělo útlumový efekt. Anglie by se stala okrajovou zemí, zemí na periferii Evropy. Dnes má statut jakéhosi zprostředkovatele mezi Evropskou unií a zbytkem světa. Je spojovacím můstkem anglofonních zemí s Evropou. Pokud odejde, tento vliv ztratí a nebude pro ně tak zajímavým partnerem jako Evropská unie samotná. Pro ostatní státy Evropské unie se Velká Británie stane nedostupná a bude též více izolovaná. Její vysoké školství nyní značně čerpá ze zahraničních studentů, to by se ale odchodem z Evropské unie mohlo změnit. Může nastat i situace, kdy bude nutné některé britské vysoké školy zavřít," uvádí Pinkava konkrétní příklady.

Podle něj hrozí Velké Británii v případě odchodu z EU i riziko určité vlastní rozštěpenosti. „Některé části Británie nemají zájem nebýt v Evropě, a to zvláště z ekonomických důvodů. Anglie může nakonec skončit jako ostrouhaná bývalá velmoc," myslí si Pinkava.

Zatímco ostrovnímu státu hrozí štěpení, rodině Václava Pinkavy přinesla současná situace zcela opačný efekt. „Moje manželka je britská občanka. Vývoj posledních dnů ji ale přesvědčil, aby si začala vyřizovat české občanství. Takže by se dalo říct, že naši rodinu to ještě více stmelilo," tvrdí Pinkava.

Přestože by se publicista a překladatel ze Žďárska rád připojil k referendu, není to podle jeho slov možné. „Lidé jako já, kteří sice mají britské občanství, ale jsou déle než osmnáct let pryč z Velké Británie, nemají právo v referendu hlasovat. To trochu zkresluje celkový obraz. Početná skupina Britů žije v zahraničí, ať už v Evropě, nebo ještě dál. A jsou to právě ti, co jsou kosmopolitnějšího ražení. Stejně jako já," vysvětluje Václav Pinkava. „Přesto si ale myslím, že Velká Británie z Evropské unie neodejde. Otázka vystoupení je vyloženě citová, je to mozek proti srdci. Bude to sice těsné, ale věřím, že zvítězí zdravý rozum," dodává.