Odpoledne zavítal do Jihlavy předseda ODS Petr Fiala. Vzduch na Vysočině začíná být cítit předvolebním bojem.

Oficiálně se k začátku volební kampaně přihlásili pouze lidovci. Nemáme to na salámu! S takovým heslem chce bojovat o křesla v zastupitelstvu vysočinská KDU-ČSL. „Spokojeni budeme se sedmi až dvanácti mandáty. Volební heslo je provokativní. Chceme tím říct, že nám Kraj Vysočina není lhostejný, že nám na něm záleží a že nám to není jedno. A také tím chceme vybudit lidi, aby nám sami řekli, co jim v kraji vadí, a co chtějí zlepšit," uvedl kandidát lidovců na hejtmana Jaromír Kalina.

Za volební kampaň chtějí lidovci utratit kolem dvou milonů korun. Už nyní na ni mají k dispozici zhruba 1,5 milionu korun. „Centrála uvolnila pro volby 714 tisíc korun, krajská organizace dala na kampaň 800 tisíc korun. Další peníze očekáváme od sponzorů," dodal Kalina s tím, že finanční částkou přispěla i první desítka kandidátů.

Lidovci budou sázet 
v předvolební kampani především na podporu široké voličské základny. Ploty příznivců budou opět sloužit jako místa pro připevnění volebních bannerů. Dalším krokem bude kontaktní kampaň, která naplno vypukne po prázdninách. Jaromír Kalina se na ni chystá společně s manželkou. Zatímco ona kampaň odjezdí na elektrokole, on ji odjede na klasickém bicyklu. „Byl jsem vyhecován tím, jestli budu s normálním kolem stačit manželce na elektrokole," usmál se Kalina, který chce při kampani na Jihlavsku spojit síly se senátním kandidátem KDU-ČSL, historikem Michalem Stehlíkem.

Další velké strany na Vysočině chystají ostrý start kampaní až na podzim, tedy krátce před volbami, které se uskuteční ve dnech 7. až 8. řijna. Včera přijel do krajského města předseda občanských demokratů (ODS) Petr Fiala. Navštívil Speciální a praktickou školu v Jihlavě, kde se věnoval tématu inkluze. Téma vzdělání dětí bylo předmětem diskuse s veřejností. Regionální manažer ODS Jaroslav Makovec nezastíral, že návštěva předsedy ODS je součástí předvolební kampaně ke krajským volbám. „Ostrý start kampaně máme v plánu ovšem až začátkem podzimu. Letos to však bude vzhledem k termínu voleb krátká kampaň. Příští týden, 30. května se však budou představovat lídři kandidátek v jednotlivých krajích," uvedl Makovec. Lídrem ODS v krajských volbách na Vysočině je Zdeněk Geist.

Také sociální demokraté potvrdili, že volební kampaň povedou především během září. „Tiskovou konferenci a oficiální zahájení máme naplánované na 2. září. Zde představíme i volební program a zhodnotíme práci v krajské koalici za posledních osm let," upřesnil předseda sociálních demokratů na Vysočině Petr Krčál. ČSSD využije staronové heslo S nasazením, rozhodně, slušně, které je spjaté především s lídrem a současným hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem.