Reprezentativní obecní znak, vlajka v podobě praporu i hasičský prapor budou v sobotu požehnány a poprvé odhaleny veřejnosti. Na celý víkend je připraven bohatý kulturní program pro celou rodinu.

Oslava je současně i pomyslnou rozlučkou. Čáslavický rodák a starosta obce Vladimír Bartes po 11 letech ve funkci předá příští rok své žezlo dalšímu nástupci a pro obec, jako poděkování za svým obdobím, zanechá památku, která bude provázet další generace místních obyvatel.

K řidičům, kteří se dokázali napasovat pod železniční viadukt u třebíčského nádraží, v pondělí odpoledne přibyl další.
Řidič se nevešel pod železniční most v Třebíči

„Komunální symboly jsou vizitkou každé obce. Máme je už od roku 2003, ale co naplat, dokud nejsou vidět, v myslích obyvatel se nezabydlí. Předsevzal jsem si proto, že jako poděkování a k upomínce na své funkční období obci tyto symboly nechám vyrobit,“ říká starosta Čáslavic Vladimír Bartes.

Největším problémem většiny měst a obcí je přitom nedostatek peněz. „My jsme využili grantových možností na podporu obecních slavností na Krajském úřadě Vysočina a o finanční podporu na nový prapor jsme zažádali v rámci letošních oslav,“ vysvětluje starosta. „Kromě obecního znaku a vlajky jsme nechali vyrobit i hasičský prapor pro náš sbor dobrovolných hasičů, který neochvějně a statečně slouží v obci už od svého založení roku 1896,“ dodává starosta.

Odvěkým posláním praporů a jiných symbolů bylo spojovat a sdružovat. Nejinak tomu bude i v Čáslavicích. V pátek večer rozezní od 20 hodin svým koncertem místní kulturní dům zpěvák Petr Bende.

V sobotu pak vypuknou oslavy na návsi. Od 14 hodin bude obcí procházet historický průvod v čele s králem Janem Lucemburským a jeho manželkou, o napínavou podívanou se postarají šermíři. Poprvé budou odhaleny nově vyrobené komunální symboly, kterým požehná farář Stanislav Mahovský.

Iniciativu podporují i obce a města na Třebíčsku, včetně například Dalešic, Hrotovic, Jemnice, Moravských Budějovic, Náměště nad Oslavou nebo Okříšek.
OBRAZEM: I letos budou vlát na radnicích moravské vlajky

Následně bude poklepán základní kámen nové hasičské zbrojnice s patřičným zázemím, jejíž výstavbu hodlá obec v letošním roce zahájit. Celé odpoledne hudebně zpestří se svou dechovkou Horané. Nudit se nebudou ani děti, pro něž bude přichystán kolotoč a skákací hrad.

V neděli se po slavnostní mši svaté v kostele uskuteční fotbalový zápas staré gardy fotbalistů Zbrojovky Brno proti čáslavickému týmu. „K tomu budeme opékat sele a samozřejmě víno i pivo poteče proudem,“ dodává starosta. „Všichni obyvatelé, místní rodáci i lidé ze širokého okolí jsou srdečně zváni.“