Na školní výlet pojedou také žáci ze Základní školy Kollárova, starší děti pojedou sjíždět řeku Vltavu. „Na školní výlety jezdí každá třída, zařizují si to třídní učitelé a mohu říct, že vlastně sto procent tříd vyjede na školní výlet. Samozřejmě školní výlet je větší zodpovědnost, než když jsou děti v lavici. Kompenzujeme to tím, že paní učitelka nejezdí sama se třídou, takže jedou na výlet například dva dozory. Pravidelně jezdí na vícedenní výlety devátý ročník, protože se jezdí na vodu," přiblížil ředitel Tomáš Zeman.

NA VÝLET DO OSVĚTIMI

Základní škola v Lukách nad Jihlavou si pro své žáky připravila netradiční školní výlet, žáci totiž navštíví polskou Osvětim. „Na výlet pojedeme s osmou a devátou třídou. Paní učitelky přednesly ve třídě žákům nějaké náměty na školní výlet a jeden z těch návrhů byla i Osvětim. Žáci si to sami částečně vybrali a pak to učitelky jen naplánovaly. Myslím si, že to bude mít výchovný vliv," řekla ředitelka základní a mateřské školy v Lukách nad Jihlavou Alena Vrbická. Jelikož výlet do zahraničí není levná záležitost, bude se jednat o jediný výlet osmé a deváté třídy v tomto školním roce.

Většina základních škol však volí výlety v nejbližším okolí. Například v kempu v Řásné o zájemce nemají nouzi. „Nijak snížení zájmu nepociťujeme. Jezdívají sem mateřské, základní a střední školy, které k nám jezdívají roky, a nic takového jsme nezaznamenali. Na červen máme minimum volných míst," prozradil Eduard Jakwerth, jednatel kempu Velkopařezitý v Řásné.

HISTORIE ŽÁKY NELÁKÁ

Prohlídky historických objektů vyhledávají školy málo. Nízký zájem pociťují i na zámku v Telči. „Objednávek je dost málo, protože školy radši navštěvují prodejní centra, zábavní parky a podobné, takže o historické objekty není takový zájem. Dříve návštěvnost škol byla daleko větší, a nyní je to spíše propadák. Když jsem se ptal kantorů, tak mi říkali, že je pro ně dražší cesta než vstupné na objekty. Pokud jezdí autobusem, tak jsou to pro ně hodně vysoké náklady. Navíc dnešní doba je taková, že kantoři musí všechny ty děti uhlídat, a to je také občas těžké," vysvětil vedoucí Správy státního zámku Telč Bohumil Norek.

TOMÁŠ KUCEJ