Naopak nejstarší obyvatele měla podle informací jihlavské správy Českého statistického úřadu Vysoká Lhota v okrese Pelhřimov, která je nejmenší samostatnou vesnicí v kraji. Ve Lhotě má nyní trvalé bydliště patnáct lidí, dítě mezi nimi není žádné.

Obyvatelé Vysočiny podle statistiků v minulých letech celkově zestárli. Na území tohoto kraje bydlelo koncem loňska 509 475 lidí. Jejich průměrný věk činil 42,1 roku a byl o 6,4 roku vyšší než v roce 1991. Nejmladší obec, Zbinohy, vykázala u svých obyvatel průměrný věk 32,9 roku, zatímco ve Vysoké Lhotě věkový průměr o dvě desetiny převýšil třiašedesát roků.

Přírůstek dětí ve vsi Zbinohy její starostka Dana Skoupá přičítá nejsilnějším ročníkům místních lidí narozených v sedmdesátých a v osmdesátých letech minulého století. „Skoro všichni jsme tu zůstali a postavili si domy," uvedla. Další lidé se přistěhovali, obsazené jsou i dříve opuštěné domy. Bydlení ve vsi podle ní nahrává také výhodná poloha. Vesnice leží napůl cesty mezi Humpolcem a Jihlavou a blízko nájezdu na dálnici D1 nedaleko Větrného Jeníkova.

Druhou nejmladší obcí na Vysočině je Chyšná na Pelhřimovsku s průměrným věkem obyvatel 35,4 roku. Jen o dvě desetiny vyšší věkový průměr vykázala vesnice Rančířov, která leží v těsném sousedství krajského města Jihlavy.

Vysoká Lhota naopak doplácí na to, že v jejím okolí chybí pracovní příležitosti. Loni ve vsi bydlelo sedmnáct lidí, dva se od té doby odstěhovali. „Perspektivu spíš vidím v tom, že by se sem na důchod vrátili lidé, kteří před lety odešli do města," řekl starosta František Plášil. Ti, kteří se odstěhovali, si domy po rodičích vesměs nechali. Už se stalo, že byt ve městě předali dětem a penzi tráví v rodné Lhotě.

Starší lidé převažují také v dalších dvou vsích na Pelhřimovsku, a to v Chýstovicích s průměrným věkem dvaatřiceti obyvatel přes osmapadesát let a Hojovicích, kde vloni žilo třiasedmdesát lidí s průměrem padesát šest let věku.

Na Vysočině je celkem 704 samostatných sídel, mezi nimi 628 vesnic a dvaačtyřicet městysů. Žádné dítě se podle statistiků vloni nenarodilo ve 124 obcích kraje a ve 114 obcích nikdo nezemřel. Ve třiceti čtyřech městech na Vysočině žije v součtu 
56,8 procenta obyvatel kraje.