Nejvíc peněz tradičně půjde na školství a na dopravu. Krajská samospráva také počítá s tím, že skoro zdvojnásobí objem projektů uskutečňovaných s evropskou dotací. Kvůli jejich financování přidá do rozpočtu k očekávaným ročním příjmům 8,9 miliardy korun, dalších 780 milionů ze svého fondu rezerv.

Rozpočet kraje schválili zastupitelé na včerejším jednání 27 hlasy. Proti bylo deset zastupitelů a čtyři se hlasování zdrželi. „Rozpočet na rok 2017 je navrhován jako vyrovnaný v celkové výši zdrojů a výdajů," řekl náměstek hejtmana Josef Pavlík (ANO), který návrh předkládal.

Některé rozpočtové položky kritizovali opoziční lidovci a komunisté. Lidovci kupříkladu chtěli víc peněz do Programu obnovy venkova Vysočiny a také větší objem dotací na posílení zdrojů pitné vody. Komunista Milan Plodík mimo jiné kritizoval výši krajské podpory pro jihlavský festival dokumentu.

Kraj plánuje, že příští rok uskuteční evropské projekty za více než 780 milionů korun, zatímco rozpočet pro letošek na ně počítal s výdaji do 400 milionů korun. Nejvíc dotací chce kraj v novém roce na akce v dopravě. „Kde se počítá s výdajem vyšším než je půl miliardy korun," uvedl Pavlík.

Vysoké zůstatky na účtech kraje

Finanční kondice kraje je podle náměstka dobrá. „Svědčí o tom poměrně nízké zadlužení kraje, které se pohybuje v rozmezí zhruba asi tři čtvrtě miliardy," uvedl. Kraj má ale vysoké zůstatky na účtech, dodal. V krajském Fondu strategických rezerv používaném na financování velkých akcí je uloženo 1,3 miliardy korun; zastupitelé do něj včerejším rozhodnutím přidali 230 milionů z letošního hospodaření. Dalších 450 milionů korun plánuje kraj do fondu vložit v příštím roce.

Největší výdajovou položkou je v krajském rozpočtu kapitola školství s 4,6 miliardy korun. Hlavní část tvoří peníze na platy ve školství, které kraj pouze přerozděluje.

Druhý největší objem peněz z krajského rozpočtu odčerpá doprava, kde kraj počítá s meziročním zvýšením částky o pět procent na 1,62 miliardy. Jsou v ní i výdaje na úhrady ztrát regionálních vlaků a autobusů, které za rok v součtu převýší 600 milionů korun. Dalších skoro 945 milionů podle návrhu dostanou krajští silničáři, kteří budou zajišťovat kromě údržby i opravy silnic. Výdaje ve zdravotnictví plánuje kraj meziročně navýšit o osm procent na 350 milionů korun.

Věra Stejskalová