Na startovní listině jsou vozy takových značek, jako je Mercedes, Jaguar, Ferrari, Bentley, Rolls Royce, Praga, Škoda, Wartburg, Aero, Citroen, Corvette, Buick, Alfa Romeo, Ford Mustang, Porsche, Tatra nebo Peugeot.

Veterány, které s sebou přiváže kus automobilové historie, měly v sobotu na své trase hned několik zastávek, při nichž si lidé mohli přijít prohlédnout opravdové skvosty, které kdysi brázdily naše silnice. K vidění byly ve Svratce, v Jimramově, v Novém Městě na Moravě a na dalších místech. „Je to třídenní akce, každý den máme po cestě několik kontrolních zastávek. Uvítání na každé zastávce je skvělé,“ nechal se slyšet majitel historického sportovního modelu značky Corvetty z roku 1958 Stanislav Jirásek z Chrudimi.

Tradice zvaní na pouť trvá v Osové Bítýšce už deset let.
Roztančená krojovaná chasa nosila pozvánky od domu k domu

Jedna z kontrolních zastávek v sobotu  čekala účastníky spanilé jízdy veteránů v Rokytně, místní části Nového Města na Moravě. „Historické automobily jsou všechny krásné, je to prostě jedna velká nádhera. Majitelé je mají doslova vymazlené. Ovšem ten úplně nejkrásnější je podle mého názoru automobil značky Bentley,“ poznamenal jeden z obdivovatelů projíždějících veteránů Jaroslav Lempera.

Zdroj: Helena Křížová Zelená

„Je to skvělý zážitek, však se také přišla podívat asi stovka lidí. Stará technika je úžasná,“ rozplýval se další přihlížející Dušan Holý.

V neděli se historické automobily objeví také v centru Žďáru nad Sázavou. Odtamtud pak zamíří do Chotěboře a Uhlířských Janovic. „Jedeme pak směrem na Prahu, končit budeme někde u Benešova,“ řekl Stanislav Jirásek.

Houbař Pavel Rosecký z Velké Losenice přinesl i letos pořádný úlovek. Velké pýchavky na stejném místě nachází už několik let.
Losenický houbař i letos našel rekordní úrodu