Pro zvídavé děti, které se chtějí dozvědět zajímavosti o architektuře jsou přichystány muzejní příměstské tábory. V krajském městě se jeden takový bude konat už za několik dní. Místa jsou stále volná.

„Aktuálně nabízí Muzeum Vysočiny Jihlava v týdnu od 17. do 21. července ještě osm volných míst a Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod v termínu od 7. do 11. srpna sedm míst. Pro děti je připravený velice zajímavý a pestrý program,“ informovala náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

První den festivalu Vysočina fest.
Vysočina fest navštívilo 32 tisíc hudebních nadšenců

Muzeum Vysočiny Jihlava zacílilo svůj program na děti ve věku osm až dvanáct let. Malí táborníci si na táboře užijí nevšední příběh architektury doby přelomu 19. a 20. století. Lektorka Silvie Čermáková pro ně totiž chystá řadu experimentů a nevšedních nápadů.

„Děti budou objevovat, poznávat, experimentovat i tvořit. Naskytne se jim zcela neobvyklý pohled na město, zajímavé i zapomenuté stavby, domy a jejich obyvatele. Těšit se mohou ale i na renesanční, gotické a další dílny, ve kterých si na vlastní kůži vyzkoušejí starobylou práci mistrů řemeslníků, umělců a stavitelů,“ prozradila tisková mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová. Tábor je kapacitně omezen na patnáct dětí.

Řidiči se musí od kruhového objezdu Brádlo směrem do Jihlavy a zpět připravit na dopravní omezení. Stavbaři začali s přípravnými pracemi. Foto: Marie Majdičová
Provoz z Jihlavy omezují práce

Volná místa nabízí také příměstský tábor, který pořádá Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod. „Děti zavítají i na zříceninu hradu Orlík, na zámek ve Světlé nad Sázavou nebo do kaňonovitého údolí romantické řeky Doubravy,“ vyjmenovala program tohoto táboru Neuwirthová. Pracovníci muzea navíc dovolí dětem nahlédnout pod pokličku muzejních činností a zasvětí je do své nevšední profese.

Bližší informace a přihlášky rodiče najdou na webových stránkách jihlavského i havlíčkobrodského muzea.