Zápasem v Karlových Varech do ní vstoupí i jihlavští hokejisté. Před startem baráže připravil Deník krátké vizitky zúčastněných celků.

ENERGIE KARLOVY VARY

počet titulů: 1 (2009)
poslední zápasy s Duklou: 3:6, 2:1, 2:4, 2:6 (sezona 2015/16, baráž o extraligu), 3:4 (léto 2016, Dukla cup)
domácí zápasy s KVA: 7. a 21. dubna

Nejspíš největší favorit prolínací soutěže. Baráž si osahali už vloni, v týmu mají celou řadu velmi zkušených hráčů. Na jihlavském ledě se mohou v dresu Energie představit i hráči, kteří vloni Dukle pomáhali v cestě do baráže – například brankář Honzík, obránce Šimek či útočníci Kohout s Harkabusem. V klíčové fázi sezony však bude týmu chybět americký produktivní útočník Patrick Mullane, který závěr sezony vynechá kvůli komplikované zlomenině ruky. „Doufali jsme, že se podaří lékařům vrátit hráče zpět do hry. Nicméně poslední verdikt klubového lékaře zněl, že pro tuto sezonu to již není možné," uvedl v tiskové zprávě klubu generální manažer Energie Miroslav Vaněk. Na formě to však zřejmě týmu neubralo. V posledních dvou domácích zápasech play-out zdolal Pardubice 7:2 a Olomouc 6:2. „Byli to poslední domácí zápasy před baráží a oba byly jasně v naší režii," pochvaloval si pohodu v týmu obránce Petr Stloukal.

DYNAMO PARDUBICE

počet titulů: 3 (1973, 1987, 1989)
poslední zápas s Duklou: 5:2 (léto 2013, přátelsky)
domácí zápasy s PCE: 31. března a 14. dubna

Tradiční extraligový tým se v posledních letech potýká s poklesem výkonnosti. Vše vyvrcholilo letos, kdy už dlouho před koncem základní části bylo jasno o osudu Pardubic. Před startem play-out už nemohli hráči Dynama odvrátit sestup do nepříjemné baráže, výsledky tomu také odpovídaly. Podle názoru mnohých by přes Pardubice mohla vést cesta do extraligy. A ani hlasy z východních Čech neznějí příliš optimisticky. Víru v nakonec úspěšný konec sezony však neztrácí trenér Miloš Holaň. „Jen ať nás všichni odepisují. My z toho musíme udělat naši výhodu," burcoval v rozhovoru pro server iDNES.cz bývalý vynikající obránce.

MOTOR Č. BUDĚJOVICE

počet titulů: 1 (1951)
poslední zápasy s Duklou: 2:1, 2:1, 3:2 pp, 2:1 pp
domácí zápasy s CEB: 2. a 16. dubna

Motor přišel o extraligu v roce 2013, kdy jeho majoritní vlastník převedl licenci na nejvyšší soutěž do Hradce Králové. Vloni přišli Jihočeši o baráž v hladce prohraném semifinále s pražskou Slavií (0:4 na zápasy), letos podobně hladce (4:1) už přes sešívané postoupili. A všichni na soutoku Vltavy a Malše touží po návratu mezi hokejovou smetánku. „Jde o těžký úkol," varuje tým Václav Prospal, bývalý hráč klubu, který byl u posledního postupu Motoru do extraligy před dvanácti lety. „V baráži potřebujete lídry, správné hráče na vypjaté zápasy. Týmy jsou všechny v únavě, blíží se konec sezony. Budějovice mají vynikající trenéry. Myslím, že celý klub by si zasloužil návrat do extraligy. Jenže hraje se na ledě a ostatní týmy se budou snažit o to samé," citovala asistenta reprezentačního trenéra agentura ČTK.

DUKLA JIHLAVA

počet titulů: 12 (1967-1972, 1974, 1982-1985, 1991)

Jednoznačně nejúspěšnější celek nejen mezi barážníky, ale v celé historii tuzemské nejvyšší soutěže. Od roku 2005 však nepřetržitě působí v první lize, do které ji poslala barážová porážka – s Českými Budějovicemi… Nejblíže návratu mezi elitu byla Dukla vloni, kdy se také účastnila baráže. V ní však obsadila poslední místo a k postupu měla daleko. Dnes zahájí reparát a myšlenky realizačního týmu i hráčů míří vysoko. „Tenhle tým má na to, udělat v baráži kvalitní výsledek," věří svým hráčům trenér Petr Vlk.