„Nedokážu si vysvětlit, proč mi na žádné třešni nezbyla jediná třešnička. Chápu, že sladké plody ptáky lákají. Loňský rok jsem naplnila alespoň jeden košík. Letos ani to,“ vylíčila své dojmy zahrádkářka Marie Poulová.

Podobné zkušenosti má i Josef Bouška, tajemník územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Pelhřimov. „Z jahod mi kvůli ptákům, šnekům a slimákům nezbylo vůbec nic,“ smutně přiznal Bouška.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo 1. srpna nový obchvat na hlavním tahu číslo 34 u Pelhřimova, dopravu vyvádí ze vsí Ústrašín, Ondřejov a Myslotín.
Novou silnici okusili první řidiči

Někteří důmyslní pěstitelé nad predátory částečně vyzráli. „Před kosy chráním ovocné keře síťkou. Mravence se mi však nepodařilo zastavit,“ prohlásila zahrádkářka Eva Říšská.

Naopak zelenině, kterou pěstitelé právě v těch dnech sklízejí, se letos obzvlášť daří. „Okurky a rajčata jsou pěkná. Jistou zásluhu na tom mají deště, které s sebou přinesly dostatečnou vláhu,“ podotkla zahrádkářka Věra Zemanová. „Mimo jiné jsme se ještě nesetkali s kroupami. Úroda není poničená,“ přemítala Šárka Brožová, předsedkyně Českého zahrádkářského svazu Pelhřimov.

Sucho, které předcházelo dešťovým srážkám, rovněž nebylo na škodu. „Díky suchu jsem se nesetkala s plevelem, neměl totiž z čeho vyrůst. Další výhodu spatřuji rozhodně v tom, že mi úrodu nezasáhly plísně, které vznikají právě následkem obrovských dešťů a vlhka,“ konstatovala Zemanová.

Zahrádkáři nespoléhají pouze na vláhu z dešťů. „Voda je v dnešní době drahá a není na místě s ní plýtvat. Je ale pravda, že ovoce a zelenina jsou chutné právě díky dostatečnému a pravidelnému zalévání. V opačném případě začne úroda postupně usychat a předchozí námaha spojená s přípravou hlíny a sazeniček bude bezvýznamná,“ zhodnotila svůj přístup Poulová.

Houbaři se mohou, stejně jako v předchozích letech, těšit nové úlovky.
Houbaři po deštích jásají, ale vedra jim to mohou překazit

Ani zkušení zahrádkáři vzhledem k měnícím se podmínkám sami nevědí, kolik a čeho přesně pěstovat. „Ze tří jabloní se mi doposud urodilo jediné jablko. Totéž se mi přihodilo s broskví. Člověk by si myslel, že ze tří stromů něco vzejde, a opak se stal pravdou,“ nechápavě potvrdila aktuální situaci Říšská.

Mezi zahrádkáři se najdou i tací, kteří měli doslova štěstí. „Cuket a květáků se urodilo tolik, že už nevíme, co z nich vařit, jak je zpracovávat,“ s úsměvem podotkla Poulová.