Platforma proti hlubinnému úložišti je přesvědčena, že nejprve je potřeba dohodnout a ukotvit potřebná pravidla a zákonné garance. Premiéra kontaktovala zrovna v době, kdy Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) opět přehodnotila svůj postup a odvolala se proti rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, kterým nebyla prodloužena platnost průzkumných území.

SÚRAO totiž dosud podle platformy nesehnalo zdaleka všechny potřebné průzkumy, aby mohlo rozhodnout v příštím roce o tom, které lokality půjdou do úžšího výběru.

Čtěte také: Zásobník sněhu v Novém Městě je připraven na příští rok

„Tím jsou však jasně zpochybněna geologická a související bezpečnostní kritéria výběru úložiště. Postup státu vyvolává nedůvěru nejen v transparentnost procesu, ale také nejistotu, že nalezené místo bude garantovat nejlepší dostupnou bezpečnost po stovky tisíc let," uvedl Petr Klásek z platformy.

Na podporu svých cílů se členové Platformy rozhodli uspořádat již 3. ročník celostátního Dne proti úložišti, a to v sobotu 22. dubna. Opět se tak uskuteční řada veřejných akcí ve všech sedmi lokalitách.