„Všech pět objektů, které spravujeme, přechází od 1. ledna 2013 pod nově vzniklou organizační jednotku Národního památkového ústavu (NPÚ) se sídlem v Českých Budějovicích," potvrdila chystanou změnu Martina Veselá, ředitelka Územního odborného pracoviště (ÚOP) NPÚ v Telči. I poté ale budou v Telči zaměstnanci podle slov Veselé vykonávat dohled nad památkovým fondem Kraje Vysočina a vést k němu patřičnou dokumentaci.

„Z důvodu reorganizace odcházejí z Telče kolegové pracovně vázáni na vysočinské památky. Jedná se o pozice jako účetní, personální pracovník a podobně, které zajišťovaly ekonomické a provozní zázemí. To v nové struktuře naší organizace nebude tak rozsáhlé," sdělila Veselá. Od 1. ledna 2013 bude na pracovišti v Telči zaměstnáno celkem jednatřicet lidí, v současné době je to osob čtyřicet.

V rámci schváleného návrhu restrukturalizace NPÚ tak budou bdít namísto jednotlivých pracovišť v krajích republiky nad provozem významných českých kulturních památek napříště pouze čtyři větší útvary v Praze, Sychrově, Kroměříži a v Českých Budějovicích.

Například památky ve středních Čechách, Ústeckém nebo Karlovarském kraji bude spravovat centrum v Praze, jihočeský útvar tak konkrétně učiní, kromě na „svých" stávajících a vysočinských zpřístupněných objektech, rovněž na další patnáctce nemovitostí v Plzeňském kraji.

Šance pro korupci?

„Máme povinnost zajistit stejně kvalitní péči na celém území své působnosti. V současné době však prosperují lépe ta územní pracoviště, která mají vysoké výnosy z turisticky navštěvovaných památkových objektů, ostatní strádají," vysvětlila důvody, proč NPÚ přistupuje k restrukturalizaci jeho generální ředitelka Naděžda Goryczková. Doplnila, že nový model by měl přinést efektivnější využívání finančních prostředků.

Odpůrci restrukturalizace s návrhem nesouhlasí. Argumentují tím, že se správa hradů a zámků oddělí od odborné činnosti památkářů. Obávají se, že se stovka památek postupně vyvede z vlastnictví státu. „Návrh nelze ošetřit dostatečně bezpečnými protikorupčními opatřeními, jež jsou v případě státní památkové péče spravující majetek v řádu bilionů korun bezpodmínečně nutná. Zamýšlená reorganizace vytvoří enormní množství korupčních a spekulačních příležitostí," tvrdí Pavel P. Ries, prezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR. Dále mimo jiné poukazuje na absenci kvalifikované aktuální analýzy zaručeného ekonomického přínosu změn, a na špatnou lokalizaci správ sloučených památek.