Sociální demokraty volilo na Vysočině 19,37 procenta voličů. To představuje 11 mandátů, o šest méně než před čtyřmi lety. V minulých volbách dostala ČSSD 29,26 procenta hlasů.

Na druhém místě skončilo ANO se 17,04 procenta a třetí jsou lidovci, kteří dostali 13,41 procenta. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu má nyní hnutí ANO devět a lidovci pak sedm zastupitelů.

„Nebudu nic předstírat. Myslím si, že to dopadlo tak, jak jsme předpokládali, a s volebními výsledky jsem velmi spokojen," říká vysočinský lídr ANO 2011 Josef Pavlík. Ten podotkl, že je připraven jednat se všemi politickými stranami, které ve volbách do krajského zastupitelstva uspěly. „Je to naše slušnost," konstatuje Pavlík, pro kterého je to první politická zkušenost.

Spokojen s výsledkem je také stávající hejtman za ČSSD Jiří Běhounek. „Jsme samozřejmě spokojeni s naším vítězstvím. Teď musíme jednat a uvidíme, zda předvolební sliby a rétorika dalších stran ve prospěch Vysočiny budou skutečně naplněny," uvedl po volbách Běhounek.

V novém krajském zastupitelstvu se objeví také zástupci čtvrté KSČM, páté ODS a šesté koalice Starostové pro Vysočinu. Úplným nováčkem v krajském zastupitelstvu jsou zástupci SPD a SPO.

Volební účast v tomto hlasování byla 37,34 procenta voličů. Při krajských volbách v roce 2012 přišlo 41,05 procenta občanů.