Pracoval v přibyslavské pobočce České spořitelny, peníze klientů měl chránit, ale místo toho je zpronevěřil. Podivné jednání třicetiletého muže začalo zajímat vysočinské kriminalisty a pochybnému zaměstnanci nakonec jeho nelegální jednání překazili. Nad provinilcem, který trvale žije na Havlíčkobrodsku, již vynesl trest i brodský okresní soud.

„Odsouzený muž se podvodného jednání dopouštěl v období od ledna 2009 do srpna 2010 jako zaměstnanec pobočky České spořitelny. Muž pracoval ve spořitelně na pozici poradce a své podvody s finančními prostředky měl velice dobře promyšlené,” popsala v sobotu kauzu vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle ní muž opakovaně převáděl peněžní prostředky na účet privátní sázkové společnosti, vedený u České spořitelny, nebo na vlastní sporožirový účet, vedený u této banky. Neprováděl vklady peněžních hotovostí na pokladnu tak, jak měly být správně inkasovány.

„Jeho jednáním vznikal peněžnímu ústavu schodek na pokladně, který muž zakrýval průběžně nepravdivými záznamy o stavu pokladny a dále před předáním pokladny dorovnával její stav předstíráním převodů hotovosti z vkladních knížek klientů České spořitelny, neuskutečněnými výběry hotovostí z vlastního účtu, nebo nezaznamenávanými vklady vlast᠆ní hotovosti do pokladny,” přiblížila dále mluvčí.

Podle policistů z Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina se jedná o zcela ojedinělý případ, který se v bankovním sektoru na Vysočině stal. „A to jak svým rozsahem, tak způsobem provedení,” podotkla Čírtková.

Přes sto transakcí

Popisovaný podvod, který kriminalisté objasnili v loňském roce, se dostal koncem října před Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Při líčení mimo jiné vyšlo najevo, že muž za dobu svého působení v bance provedl zhruba 130 předstíraných vkladů nebo převodů peněz z pokladny na vlastní účet a tím způsobil České spořitelně škodu ve výši 4 980 000 korun. Dotyčný peníze prohrával v automatech.

Soud muže uznal vinným ze zločinu podvodu. „Za tento zločin byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání tři roky. Výkon trestu odnětí svobody mu byl podmíněně odložen a zkušební doba se stanovila na pět let za současného vyslovení dohledu,” uvedla o víkendu Čírtková.

Soud obžalovanému uložil také trest zákazu činnosti spočívající v zákazu výkonu funkce spojené s hmotnou odpovědností na dobu pěti let. Obžalovaný je také povinen bance nahradit způsobenou majetkovou újmu.

Soud při určení trestu přihlédl k tomu, že obžalovaný se už v rámci přípravného řízení ke spáchání uvedeného zločinu doznal a spolupracoval i v průběhu vyšetřování. Navíc se již podrobil dobrovolné ústavní léčbě kvůli svému gamblerství.

Rozsudek je už pravomocný, žádná ze zúčastněných stran se totiž v zákonné lhůtě neodvolala.