Dnes jsou její honosné autosalony prodávány pod cenou a šéfovi firmy hrozí trest vězení.

„Ke Krajskému soudu v Brně jsem na konci listopadu podal obžalobu pro trestné činy zpronevěry, podvodu a úvěrového podvodu na osmačtyřicetiletého podnikatele Lubora Černého," uvedl krajský státní zástupce Jan Adam.

„Poškozeny byly desítky klientů a škoda dosahuje dvaačtyřicet milionů korun," dodal Adam. K trestní odpovědnosti je hnána před soud i samotná firma Auto Activity, jako právnický subjekt, v níž Černý působil jako jednatel. Kriminalisté se začali případem zabývat na začátku roku 2014.

Napálení zákazníci museli vracet auta

Černý podle obžaloby prodával prostřednictvím společnosti Auto Activity auta, ale už za ně nezaplatil dodavatelským firmám. Peníze si podle obžaloby nechal pro sebe. Jednateli, který je stíhán na svobodě, hrozí vězení od pěti do deseti let. Hlavní líčení zatím nebylo nařízeno.
„Hodně lidí muselo nakonec auta vrátit. V některých případech vzaly poškozené firmy škodu na sebe a auta lidem nechaly," podotkl žalobce Adam.

Podle žalobce došlo ke krachu společnosti Auto Actvity ve velmi krátké době, během pěti měsíců v roce 2013.

„Prostřednictvím svých zaměstnanců a zprostředkovatelů prodeje uzavíral závazné objednávky na prodej nových vozidel několika zahraničních značek, tato vozidla pak fakticky prodával a inkasoval od koncových zákazníků peníze za tato prodaná vozidla. Vozidla poté předával jejich majitelům i přesto, že věděl, že nejsou uhrazeny faktury bankovním společnostem, kterým tato auta ve skutečnosti patřila," upřesnila mluvčí policie Dana Čírtková.

Luxusní areál v Jihlavě otevřela společnost v září 2013. Za pár měsíců, v lednu 2014, ale cedule na dveřích prodejny už oznamovala, že je z provozních důvodů dočasně zavřeno.

Nic jsme netušili, říkali zaměstnanci

„Zaměstnanci tehdy neměli ani tušení, že dochází k nějakým podobným problémům, které později vyšly najevo," řekl před časem Deníku jeden z bývalých zaměstnanců firmy.

Areál ve Vrchlického ulici v Jihlavě je už přes rok prázdný a opuštěný. Jeho výstavba vyšla zhruba na osmaosmdesát milionů korun. V areálu měla být i restaurace a kongresové centrum.

Společnost Auto Activity, která se zabývala prodejem značek Ford, BMW a Hyundai, měla kromě Jihlavy pobočky v Třebíči, Znojmě, Žďáře nad Sázavou a také v Blansku.

Deník MF Dnes v týdnu přinesl informaci, že se insolvenčnímu správci Michalu Večeřovi podařilo areál v Jihlavě prodat za více než osmdesát milionů korun firmě Hotel Fabrika ze Slovácka. Zástupce firmy Pavel Buráň sdělil, že by měl areál v Jihlavě sloužit i nadále svému účelu, k němuž byl postaven, tedy prodeji a servisu aut.

Nového majitele má i autosalon v Třebíči. Za devět a půl milionu ho koupila firma ECO3.

Poškození lidé i firmy mají nárok na náhradu škody, pokud se připojili či připojí k insolvenčnímu řízení. Své peníze mohou vymáhat, pokud se jako poškození připojí k náhradě škody v trestním řízení.