Obec Lipnice po Horkém požaduje uhrazení 15,5 milionu korun a úroků. Hlavní líčení je nařízené až do středy 5. srpna.

„Vedl jsem obec jako starosta směrem dopředu, hledal jsem cesty, které ji posunou," řekl Horký, jenž před soudem pouze připustil pochybení v administrativě. „Nikdy jsem to nedělal s účelem obohatit se nebo vylákat peníze," řekl Horký. Dodal, že věnoval obci 20 let života. „Ten výsledek je pro mě hodně smutný," uvedl bývalý starosta.

Podle obžaloby Horký, který stál v čele Lipnice v letech 2002 až 2010, neoprávněně používal peníze, které zastupitelé uvolnili na nákup pozemků. Také údajně vystavoval falešné faktury a do účetnictví úřadu zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce, které nebyly provedeny. V několika případech Lipnice nad Sázavou také nesplnila podmínky přidělené dotace, například při prodeji bytů, rekonstrukci náměstí či budování zázemí na hřišti. Horký včera v této souvislosti připustil pouze změny projektů, tvrdí však, že o tom věděli i ostatní zastupitelé.

Předseda senátu Zdeněk Šulc řekl, že na pondělní odpoledne a na úterý jsou plánované výslechy svědků. Ve středu by měl číst listinné důkazy a zatím nepředpokládá, že by ve středu ve věci rozhodl.

Případ, v němž jsou nyní spojeny tři původně jednotlivé obžaloby, začal řešit v roce 2012 Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Soudkyně však loni předala spis k rozhodnutí pražskému vrchnímu soudu, protože způsobená škoda podle ní přesahuje hranici pěti milionů korun, a kauzu by měl proto řešit soud vyššího stupně. Pražský vrchní soud nakonec rozhodl, že se případem má zabývat hradecký krajský soud.