„Podle soudu hrozí, že by mohl obžalovaný pokračovat v trestné činnosti," vysvětlil hlavní důvod šéf jihlavských žalobců Kamil Špelda, který kauzu dozoruje a byl u veřejného zasedání.

Šestatřicetiletý Šimek je obviněný z toho, že měl vyhrožovat dvěma soudkyním z Havlíčkova Brodu a Jihlavy. Oběma došly výhrůžné dopisy. Jihlavská soudkyně dokonce dostala jako varování podříznutého kohouta.

Mafiánské vyděračské praktiky pocítil na vlastní kůži i státní zástupce z jihlavské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně. Loni v srpnu ještě kromě dopisu našel pod autem granát. Podle informací Deníku byl granát pravý, ovšem zbavený součástek, takže nebyl funkční.

Motivem činu měla být Šimkova nespokojenost s prací soudkyň, které řešily jeho případy. Státní zástupce pak dohlížel na prověřování vyhrožování a vydírání soudkyň, z něhož byl Šimek podezřelý. K těmto činům mělo dojít v loňském roce. Šimek ale veškerá obvinění odmítá. Svědčit proti němu mají pachové stopy, kamerové záznamy či výpovědi utajovaných svědků.

Kauza nemá v rámci republiky obdoby, co do počtu obětí, jejich postavení i způsobu zastrašování. Žalobce Kamil Špelda už Šimka před několika dny obžaloval a případ poslal k jihlavskému okresnímu soudu. Na stůl ho dostala soudkyně Tereza Jedličková. Podle informací Deníku je ale jisté, že případ projednat nestihne. V květnu odchází na mateřskou dovolenou. Na soudě jsou další dva trestní soudci, ovšem ti kauzu řešit také nemohou. Jeden ze soudců je příbuzný oběti a druhý, předseda soudu Vladimír Sova, má podle svého vyjádření důvody, aby sám sebe vyloučil.

Nyní vše směřuje k tomu, že se z případu vyloučí oba dva trestní soudci. Podle Sovy je sice možné, aby trestní kauzu řešil i soudce, který se zabývá občanskoprávními spory, ale pokud je v tomto případě obětí soudkyně, pak to nevidí jako reálné. Navíc se zužuje i počet těchto soudců, protože někteří z nich rozhodovali o vazbě či domovních prohlídkách, což je automaticky vyřazuje jako soudce, kteří by mohli kauzu řešit.

„Zřejmě bude muset být případ delegován jinému soudu, ale až poté, co se postupně vyloučí všichni soudci," upozornil Sova. Jde o byrokratický postup, který může i vzhledem k možnosti různých stížností trvat i několik měsíců. To se příliš nezamlouvá žalobci Kamilu Špeldovi. Podle něj to ukazuje i na mezeru v systému. „Domnívám se, že by se měli soudci vylučovat pouze v případě, že mají k osobě obžalovaného či oběti ně-jaký blízký vztah," zmínil Špelda.

Pokud bude nakonec kauzu řešit jiný soud, změní se tím i příslušnost státního zastupitelství a bude ji muset převzít jiný žalobce. Což může véstk dalším průtahům.