Když ji v pondělí odpoledne na chodníku nedaleko křižovatky u obchodního centra Convent přepadl epileptický záchvat, minimálně čtvrt hodiny ležela, než se mezi kolemjdoucími našly dvě starší ženy, které k bezvládné dívce přivolaly záchranku.

„Pro mě je nepochopitelné, že ji tam jen tak mohli lidé nechat ležet. Chodili kolem ní a viděli snad slušně oblečené děvče, žádného opilce, ale i tak k ní zůstali úplně lhostejní," je celou událostí šokována matka dívky. Ta si z osobních důvodů přála, aby její jméno i jméno dcery zůstalo v anonymitě. „Těm paním, co zavolaly záchranku, když k ní pak přišly, bych ráda veřejně poděkovala, protože stát se mohlo všelicos," dodala matka.

Ačkoliv se o pomoc dívce ležící na chodníku nikdo nepokusil, není pravda, že si jí nevšiml. Zloději jsou rychlí…

„Když jsem se v nemocnici probrala, zjistila jsem, že mi někdo stáhl z prstu zlatý prstýnek. Musel přitom použít sílu, protože jsem měla na prstu odřený kloub, jak prstýnek nechtěl jít dolů," popsala otřesnou událost okradená mladá žena, kterou převezli do novoměstské nemocnice. „Pacientku k nám na emergency dovezla sanitka. Byla ošetřena a propuštěna v doprovodu své maminky domů," potvrdil případ mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.

Matka dívky, jež trpí komplikovanou a kvůli dalším zdravotním problémům obtížně léčitelnou formou epilepsie, zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

„Úplně rozhodnuta ještě nejsem. Myslím, že v tom místě nejsou kamery, a kdo prstýnek ukradl, ten se sám nepřizná," váhá bezradně mladá žena.

Podle maminky okradené je alarmující fakt, že se její dceři ve Žďáře něco podobného nestalo poprvé. „Loni na podzim dostala záchvat přímo na náměstí, nedaleko Bílého lva, a bylo to něco podobného. Kolem procházely davy a nikdo neudělal vůbec nic, když upad-la na zem a zůstala ležet. Naštěstí se tam pak objevily její spolužačky, které přivolaly záchranku. Ostatní si jí nevšímali a dokonce po ní musel někdo přejít. Saniťák nás upozornil, že když dceru nakládali do sanitky, měla na bundě na zádech kompletní otisk boty," prohlásila matka. „Lidé by se měli nad svojí lhostejností zamyslet. Jak by jim bylo, kdyby vinou nemoci, za kterou nemůže, zůstalo ležet na ulici jejich dítě a nikdo mu nepomohl?" dodala žena.