Žena se ztratila během čtvrtka 18. prosince, kdy odešla na poštu, a domů už se nevrátila. Rodina nejprve začala příbuznou hledat sama. Policii rodinní příslušníci kontaktovali až po šesti hodinách.

„Tato časová prodleva byla zřejmě osudná. Rodina se měla na policii obrátit mnohem dříve," míní bývalý starosta Habrů Jiří Rainiš.

Ženu se dosud nepodařilo najít, přestože policie nasadila do akce desítky svých lidí, psovody i vrtulník s termovizí.

„Pátrací akce v terénu byla ukončena v sobotu. Nyní se kriminalisté snaží po ženě pátrat operativními prostředky. Prověřujeme další informace 
i místa, kde by mohla žena být," vysvětlil policejní mluvčí Martin Dušek.

Kam odešla, 
nikdo neví

Do pátrání se zapojily rovněž desítky místních dobrovolníků. „Hledali jsme, kde se dalo, ale neúspěšně. Prošli jsme i okolní obce, protože někteří ze svědků viděli ženu jít směrem na Vilémov a Leškovice. Těžko říci, kde může být," nechápe zmizení ženy Jiří Rainiš.

Hasiči s pomocí gumových člunů prohledávali okolní rybníky.

Mária Očenášová mohla být podle policie zmatená a dezorientovaná.

„Jako první jsme prověřili i informaci, jestli neodjela některým z autobusů, ale také marně," řekl Rainiš.

Žena si byla dopoledne na poště v Habrech pro důchod. Peníze poté nechala doma na stole. Údajně však měla jít na poštu znovu, protože chtěla zaplatit složenku. Ovšem trefila se do polední pauzy mezi jedenáctou a třináctou hodinou. Důchodkyně si zřejmě chtěla zkrátit čas procházkou. Někteří místní lidé si pamatují, že ji viděli, ale kam přesně odešla, nikdo neví.

Důchodkyně žila v domku kousek od centra obce sama. Na víkendy za ní jezdili příbuzní z Prahy. Včera už v domku nebyl nikdo z nich k zastižení. Sousedé tvrdí, že v rodině panovala delší dobu napjatá atmosféra a Mária Očenášová si často stěžovala, dokonce tvrdila, že se jednou utopí a bude mít pokoj.

„Možná měla trápení, které na ni před Vánoci ještě více dolehlo," míní jeden ze sousedů.

Na Vysočině bylo k vče-rejšímu dni pohřešováno celkem sedmnáct lidí – deset mužů a sedm žen. Po osmi 
z nich bylo vyhlášeno pátrání v podzimním či zimním období před Vánoci. Tři lidé se navíc ztratili prakticky ve stejný den (jen v jiném roce) jako Mária Očenášová z Habrů. Od 18. prosince 1997 je pohřešovaná také Martina Zbirovská z Pelhřimovska. Od 17. prosince 2002 se pohřešuje Miloslava Jelínková z Havlíčkobrodska.

Nejdéle pohřešovanou je Daniela Němcová z Velkého Beranova na Jihlavsku. V dubnu to bylo už dvacet let, kdy matka dvou dětí za záhadných okolností zmizela a už se nikdy nevrátila. Její manžel dodnes netuší, co se mohlo jeho ženě stát. Po tehdy jednatřicetileté Daniele Němcové marně pátral i Interpol. Policie nikdy nezjistila žádné informace, jež by ukazovaly na násilnou smrt.

Mezi dlouhodobě pohřešované patří rovněž Jan Mašek 
z Jihlavska. Ten se ztratil v roce 1995, kdy mu bylo dvaačtyřicet let. Za jakých okolností zmizel, není dodnes jasné.

Záhadou zůstává i případ Marie Pajerové ze Světlé nad Sázavou, jež se ztratila v den, kdy slavila své jednačtyřicáté narozeniny. Svědci ji naposledy viděli, když odcházela z pod-niku, kde slavila. Její dcera do-dnes netuší, kde může její matka být a co se tehdy stalo.

Nejstarší pohřešovanou osobou je Marie Cikánková z Třebíčska. Žena se narodila v roce 1910. Pohřešovaná je od září 1996. Letos v listopadu by oslavila 104 let.

Nejmladším pohřešovaným v kraji je Petr Neumann z Třebíčska, narozený v roce 1988. Rodina po něm pátrá od roku 2009.