Stali se obětí dvou násilníků, kteří je vylákali na odlehlé místo. Sedmnáctiletého mladíka zmlátili a jeho dvaadvacetiletou přítelkyni unesli a proti její vůli ji drželi na neznámém místě. Kriminalistům se podařilo zločince v krátké době dopadnout a vězněnou ženu vypátrat.

„Ze zločinu zbavení osobní svobody jsme obvinili dvaačtyřicetiletého muže z Havlíčkobrodska a třiatřicetiletého muže původem z Ostravska. Mladší byl navíc obviněn ze zločinu loupeže a dalších dvou přečinů. Oba obviněné vzal soud do vazby," informoval policista z Havlíčkova Brodu David Spilka.

Případ pro kriminalisty začal loni 7. října v sedm hodin večer, kdy na tísňovou linku zavolal sedmnáctiletý mladík, že byl napaden svým známým, který navíc odjel autem i s jeho přítelkyní, a nemá o ní žádné informace. Mladík skončil se zraněními v havlíčkobrodské nemocnici.

Oběť policisté našli v penzionu

Kriminalisté okamžitě začali po mladé ženě pátrat. Snažili se ji kontaktovat přes mobilní telefon. Po třetí hodině v noci se policii ozvala prostřednictvím SMS zprávy, že je někde v lese a hlídá ji nějaký muž. Do pátrání se kromě policistů z obvodního oddělení a kriminalistů zapojili i jejich kolegové z dopravního inspektorátu a cizinecké policie.

„Pátrání bylo nakonec úspěšné. Dívku se nám podařilo vypátrat v penzionu u Štoků na Havlíčkobrodsku. Na místě jsme zadrželi i staršího z mužů, který měl dívku hlídat," popsala policejní mluvčí Monika Pátková.

Deníku se podařilo zjistit, že starší z obviněných se jmenuje Martin Králík. Jeho mladším kumpánem byl Jiří Galas. Právě Galas, který se s napadeným mladíkem znal, měl podle obvinění mladý pár vylákat na odlehlé místo nedaleko obce Okrouhlička na Havlíčkobrodsku. Když dvojice na schůzku přijela, vytáhl Galas na mladíka pistoli a donutil ho vystoupit z auta. Galas začal mladíka mlátit přes hlavu i tělo plastovou tyčí.

Z místa pak odjel s přítelkyní zraněného jejím autem. Na jiném místě Galas unesenou dívku donutil, aby přesedla do auta Martina Králíka, který ji odvezl do penzionu Hanesův mlýn.

„Tehdy jsem tu byla, ale nevěnovala jsem tomu nějak zvlášť pozornost. Vím, že přijela policie a odvezli si dívku, která byla ubytovaná na jednom z pokojů. Myslím si, že dívka přišla dobrovolně. Nepozorovala jsem na ní, že by měla nějaký strach. Byla celou dobu na pokoji a nemyslím si, že by byla pod nějakým velkým nátlakem," řekla Deníku přítelkyně provozovatele penzionu.

Proč si muži vybrali právě jejich penzion? To může mít hned dva důvody. „Můj přítel se s Martinem Králíkem zná a zřejmě to měli blízko," míní přítelkyně.

Jiřího Galase kriminalisté dopadli už pět minut po půlnoci na jedné z ubytoven v Havlíčkově Brodě. Galas auto poškozené, ve kterém byly její i přítelovy věci v hodnotě dvaašedesát tisíc korun, použil k různým jízdám po Havlíčkobrodsku.

„Pravděpodobným motivem činu byly osobní finanční spory," naznačila možný motiv policejní mluvčí Monika Pátková.

Martinu Králíkovi hrozí v případě odsouzení dva až osm let vězení. Jiřímu Galasovi až deset let za mřížemi.