Okradli ji dva mladí muži. Do prodejny vešli kolem poledne a z výpovědi svědků je patrné, že šlo o pečlivě připravenou akci. Zatímco se jeden bavil s prodavačkou u kasy, druhý na sebe strhával pozornost hlasitým mluvením.

„Jeden z nich si chtěl u kasy koupit cigarety. Vracela jsem mu na pětitisícovou bankovku. Ten druhý se hodně hlasitě vyptával na různé druhy piv. Ten, co byl u kasy, začal mluvit o eurech a v obchodě panoval docela chaos," popsala dění v obchodě spolumajitelka obchodu Ludmila Kejvalová.

Prodavačka si vzápětí všimla podezřelých ochranných prvků na pětitisícové bankovce a uvědomila si, že je zřejmě falešná. Její kolegyně jí doporučily, aby si od muže nic nebrala.

„Proužky na bankovce, které mají být stříbrné, byly spíše do červena. Vytrhla jsem tomu muži z ruky peníze, které jsem mu na bankovku vrátila. Vzápětí se vše seběhlo velmi rychle. Muž sebral cigarety pětitisícovku, kterou jsem měla položenou na kase, a oba utekli," vypověděla prodavačka. Jenže vzápětí si všimla, že mezi penězi, které si od muže vzala zpět, chybí tři tisíce korun. Muž si s největší pravděpodobností strčil v nestřežené chvíli bankovky do kapsy.

Oba muži tmavší pleti z obchodu utekli a nasedli do osobního auta před obchodem. Podle svědků byli pouze dva. Jeden usedl na místo řidiče a druhý na sedadlo vedle něj. Oba muži byli oblečeni do značkového oblečení. Jeden z nich měl na sobě tmavé oblečení, druhý žlutou vestu.

„Nasedli do tmavého volkswagenu a rychle odjeli směrem na Chotěboř," prozradil jeden ze všímavých svědků bezprostředně po události.
Majitelé obchodu událost policii neohlásili, protože je to podle nich stejně pouze přestupek. Muži jsou si totiž velmi dobře vědomi, že trestného činu krádeže se dopouštějí až od pěti tisíc korun. Je ale možné, že podobný trik muži zkoušeli i jinde. Navíc pokud byla bankovka skutečně falešná, o přestupek už by nešlo.

Vilémov leží na pomezí tří krajů, obdobný případ se včera podle policejních mluvčích neudál ani jinde na Vysočině, ani ve středních a východních Čechách.

Policisté varují všechny obchodníky před podobnými zlodějskými triky, zvlášť v období před Vánoci. Podle policejní mluvčí Pardubického kraje Markéty Janovské je navíc odvedení pozornosti hlukem jedním z nových triků podvodníků a zlodějů.

„Setkáváme se s tím v poslední době poměrně často. Je to součástí i našich preventivních upozornění. Dokonce ochranky v obchodních centrech už o tom vědí a instruují pracovníky v obchodech, aby se tím nenechali zmást," vysvětlila Janovská.

V současné době, kdy se blíží největší nákupní horečka celého roku, musí zvýšit pozornost nejen obchodníci, ale i zákazníci, kteří jsou mnohdy snadným terčem zlodějů. Lidé totiž u sebe při nakupování dárků a dalších předvánočních nákupech mívají větší množství peněz.
„V žádném případě by nakupující neměli svoje kabelky, tašky nebo jakákoli jiná zavazadla odkládat. Rizikem je nechávat si svoje věci položené nebo zavěšené na nákupních vozících nebo košících. V případě žen je pro kabelku bezpečné místo pouze v blízkosti její majitelky, nejlépe v oblasti před sebou, tak aby na ni žena stále viděla," radí policejní mluvčí z Vysočiny Monika Pátková.

Důležité je také nenechávat si kabelku otevřenou. Do tašek, které není možné uzavřít, je vhodné si cenné věci nedávat. Skutečným rizikem je mít v takové tašce položenou peněženku navrchu. Muži by měli tašky rovněž nosit jen u sebe, pokud mají pouze peněženku, je pro její uložení nejvhodnější vnitřní kapsa bundy.

„Ostražití by měli být občané také v době, kdy ukládají nakoupené věci do aut. Kabelky a tašky by měli mít jejich majitelé i v této situaci neustále pod dohledem a v žádném případě by je neměli odkládat," upozorňuje Monika Pátková.

Většího počtu nakupujících v obchodech, obchodních domech a centrech využívají zloději také ke krádežím zboží přímo z regálů. V davu lidí lépe krádež zamaskují a snadněji se při odchodu s odcizeným zbožím ztratí. Zvýšit svoji pozornost a dohled by tak měli také zaměstnanci prodejen.