Oběťmi jsou většinou děti mladší patnácti let. Napadení často končí u lékaře s různými zraněními. Jihlavští kriminalisté kvůli násilnostem obvinili už dva mladíky. V jednom případě šlo dokonce o sériového násilníka, který napadl celkem sedm chlapců.

Aktuálně se kriminalistům podařilo dopadnout dvacetiletého mladíka, který 8. listopadu loňského roku na Štefánikově náměstí v Jihlavě napadl nezletilého hocha.

„Když kolem něho chlapec procházel, muž ho bezdůvodně fyzicky napadl. Školáka uchopil za kapuci bundy a poté ho udeřil do obličeje. Zraněný a šokovaný hoch z místa utekl domů a následně v doprovodu svých blízkých příbuzných vyhledal lékařské ošetření," popsala útok jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Při útoku utrpěl chlapec zlomeninu nosu a pohmožděniny na hlavě. Jeho léčení trvalo několik týdnů. Násilníka se podařilo kriminalistům dopadnout během dvou týdnů.

„Muž byl obviněn z přečinu ublížení na zdraví spáchaného na dítěti mladším patnácti let a přečinu výtržnictví," uvedl kriminalista Martin Jůzl.
Podle policie jde o opakovaně soudně trestaného recidivistu, odsouzeného za majetkovou a drogovou trestnou činnost.

Obviněným mladíkem je podle informací Deníku Jindřich Souček z Jihlavy. Před soudem se ocitl už jako mladistvý.

Byl v podmínce

Loni 14. ledna byl Souček odsouzen za pohlavní zneužití, když měl v lese pohlavní styk s dívkou mladší patnácti let. Za to dostal trest na jeden rok podmíněně odložený na zkušební dobu jednoho roku. Rozsudek ještě tentýž den nabyl právní moci. Podmínka mu vypršela včera.

Napadení chlapce tedy spáchal v podmínce a o to přísnější trest ho pravděpodobně čeká. Souček se totiž k napadení přiznal.

Podle informací Deníku byl v době činu pod vlivem alkoholu. Součka údajně mimo jiné naštvalo, že ho chlapec nepozdravil.

Policie ještě zjistila, že Souček společně s třiadvacetiletým komplicem z Polenska v druhé polovině září poničil na různých místech v Jihlavě celkem tři auta.

„Majitelům způsobili škodu za více než pětatřicet tisíc korun," podotkla Jana Kroutilová.

V nočních hodinách se muži vybili na vozidle zaparkovaném v Tovární ulici. U Škody Rapid poškodili zpětné zrcátko, poškrábali lak na střeše a rozbili zadní sklo. V ulici U Koželuhů urazili zpětné zrcátko u osobního auta VW Golf. V ulici Fibichova poškodili zpětné zrcátko, ulomili stěrače a anténu u auta značky Ford Ka.

Součka proto kriminalisté obvinili ještě z přečinu poškozování cizí věci. Totéž obvinění si vyslechl i jeho komplic. Oba muži jsou stíháni na svobodě. Součkovi hrozí až pět let vězení, druhému obviněnému až jeden rok.

Jihlavský státní zástupce Ivo Novák včera shodou okolností podal k soudu obžalobu na osmnáctiletého bezdomovce, Je jím Márió Semsei z Jihlavy.

Ten v ulicích Jihlavy v loňském roce postupně napadl sedm chlapců, některým ještě nebylo ani patnáct let. Na šest z nich zaútočil během jediného měsíce. Oběti, které mlátil pěstmi a kopal, si vždy vybíral náhodně. Zranění chlapci museli vyhledat lékařské ošetření.

Mladík v násilnostech pokračoval, i když byl za jeden útok odsouzen. Varování dostal i od kriminalistů. Nepomohl ani pobyt v psychiatrické nemocnici.

Proč měl mladík nutkání lidem ubližovat, nedokázal dosud nijak vysvětlit. Nikdy se je nepokusil okrást ani jim jinak vyhrožovat. Na soud čeká ve vazbě. Hrozí mu až pět let vězení.

„S podobným případem jsem se nikdy nesetkal. Marně pátrám v paměti, ale nevzpomínám si na srovnatelný případ, kdy by jeden člověk bezdůvodně, opakuji bezdůvodně, ubližoval určité skupině lidí v tak mladém věku," řekl Ivo Novák.