V Počátkách došlo k případu už na začátku roku. „V jarních měsících tohoto roku nějaký zákeřný a zlý člověk navrtal vrtačkou díry do kmene a do kořenů nalil chemickou látku, a tím ji odsoudil k pomalé smrti,“ rozhořčil se Pavel Hůša z úseku životního prostředí Městského úřadu Počátky.

Lípa srdčitá tady rostla 280 let v pravém rohu místního hřbitova. „Dorostla do výšky 20 metrů a společně s kostelem Božího Těla a dalšími památnými stromy patřila k dominantám hřbitova a chloubám města,“ sdělil Hůša.

Případem se nyní zabývá policie. „Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele. V současné době to policie vyšetřuje jako trestný čin, protože tam vznikla škoda přes milion korun,“ prozradil Hůša. Podezření na konkrétního člověka ale prý nemají.

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.
Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Na odstranění stromu by mohli mít zájem například vlastníci hrobů, které se nacházely v blízkosti lípy. „Policisté vyslechli majitele okolních hrobů,“ přiblížil Hůša a doplnil, že fotobuňky na hřbitově bohužel nikoho konkrétního nezachytily.

V Želivě je případů navrtaných stromů hned několik. Jedná se o dvě břízy u schodiště pod bytovkami a mladou lípu nad horní bytovkou. „Každá bříza má ze zadní strany vyvrtanou elegantní díru vrtačkou, do které někdo nalil jed. A aby to bylo jisté, tak jedem polil ještě široké okolí kolem obou kmenů. Svědčí o tom metr široký vypálený kruh holé země bez trávy a jakékoliv vegetace,“ informoval v Želivských ozvěnách Mirek Kohel.

Želivskou lípu někdo zlikvidoval podobným způsobem. „Ze zadní strany zasadil spoustu ran sekyrkou nebo mačetou. Do nejnovějších letošních ran také přidal jed,“ popsal dále Kohel.

Toto nebyl první pokus želivského vandala, který je možná obyvatelem zmíněné obce. „O její život usiloval v několika předešlých letech vícekrát, jednou ji také nařízl pilkou. Ona to ale pokaždé přežila. Až letos ne, takže na okraji pěkné zahrádky za domem nyní leží urostlá mrtvola českého národního stromu,“ dodal zklamaně Kohel.

Jana Kudrhaltová

Dožínky. Ilustrační foto.
Na Pelhřimovsku jsou výnosy obilí slušné. Dokáží to i na dožínkách