Ladislav Horký ale nepřišel na pondělní hlavní líčení a měl problémy s docházkou k hlavnímu líčení už v Havlíčkově Brodě. Podle mluvčí Krajského soudu Kateřiny Podeszwové byly důvody nepřítomnosti spíše úsměvné. Soudce krajského soudu ale odmítá Horkému jeho chování tolerovat.

„Pokud nepřijde na další hlavní líčení naplánované na 21. prosince, hrozí obžalovanému, že jej nechá předseda senátu k soudu předvést policií," varuje mluvčí soudu.

Horký totiž nepřišel na pondělní hlavní líčení, přestože věděl, že bude vyslýchán soudní znalec a Horký soudu už při posledním hlavním líčení oznámil, že chce být u toho výslechu osobně přítomen. Jeho účast není u hlavního líčení nutná, pokud se včas omluví.

Jenže to neudělal. Soud přesto tentýž den znalce vyslechl. Hlavní líčení pokračovalo i v úterý čtením listinných důkazů. U tohoto líčení Horký být nemusel, protože se z něho již dříve omluvil.

Soud měl původně v plánu vynést rozsudek už ve středu. Nakonec bylo ale hlavní líčení odročeno na 21. a 22. prosince.

Podle obžaloby Horký neoprávněně používal peníze, které zastupitelé uvolnili na nákup pozemků. Také údajně vystavoval falešné faktury a do účetnictví úřadu zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce, které nebyly provedeny. Horký před soudem letos v srpnu tvrdil, že hledal cesty, jak obec posunout dopředu.