Sledovaní se totiž o kontrabandu cigaret bavili jako o bonbonech, fialkách, čokoládách a cédéčkách. Snažili se tím maskovat nelegální nákup cigaret podobně, jako když se korupčníci baví o úplatcích jako o kapřících. Na zkušené kriminalisty si ale cigaretový gang nepřišel, a nakonec všichni jeho členové skončili v poutech.

Minulý týden si u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě pětice obviněných z daňového úniku, který byl vyčíslen na více než milion korun, vyslechla tresty.

Martin Vacek, Petr Janča a František Fuit dostali trest dva roky a tři měsíce s podmínkou na dva a půl roku. Vacek a Janča musí navíc zaplatit peněžitý trest sto tisíc korun, jinak jim hrozí šestiměsíční vězení. Foit musí zaplatit padesát tisíc korun pod hrozbou čtyřměsíčního trestu. Kateřina Chalupová odešla s trestem dva roky s podmínkou na dva roky. Také ona musí podle soudu zaplatit peněžitý trest padesát tisíc korun, jinak jí hrozí čtyři měsíce za mřížemi. Posledním potrestaným je Jiří Marhan. Za menší daňový únik a nedovolené ozbrojování dostal trest rok a tři měsíce s podmínkou na rok a půl. K tomu musí zaplatit peněžitý trest padesát tisíc korun, jinak i jemu hrozí čtyřměsíční pobyt ve vězení.

V případě Vacka, Janči a Marhana jsou tresty pravomocné. Obžalovaní i státní zástupkyně se vzdali možnosti odvolání. Fuit a Chalupová ještě odvolání zvažují.

Pětice podle policie fungovala jako dobře organizovaná skupina. Od června 2013 do června 2014 nakupovali tabákové výrobky dovezené z ciziny, a to částečně nekolkované 
a částečně opatřené kolky třetích států. Pak je u nás prodávali.

„Při domovních prohlídkách jsme zajistili téměř čtrnáct tisíc nekolkovaných krabiček cigaret různých značek a téměř 230 kilogramů sypané tabákové směsi," uvedl tehdy kriminalista David Spilka.

Jiří Marhan podle soudu připravil stát na dani o částku 377 805 korun. Ostatní pak o 805 tisíc korun.

„Pro kriminalisty šlo o složitý případ, protože skupina se snažila svou trestnou činnost sofistikovaně zakrývat," vyzdvihla práci kriminalistů i celníků havlíčkobrodská okresní státní zástupkyně Zdeňka Tománková.

Případ začali kriminalisté ve spolupráci s celníky rozkrývat koncem roku 2013. Na zadržení podezřelých se v pondělí 23. června 2014 podílela i zásahová jednotka celní správy.

Odhalení nelegálního obchodu s cigaretami byl jeden z největších případů svého druhu na Vysočině.