Výši pokuty už zná Marie Hubková z Pelhřimova, která byla na stavbě hlavní koordinátorkou bezpečnosti práce.

„Mohu potvrdit, že tato osoba, proti níž je vedeno správní řízení, už naše rozhodnutí obdržela," uvedla vedoucí právního oddělení inspektorátu Dagmar Plocková Mahrová.

Jak vysokou pokutu koordinátorka dostala, ale nechtěla Plocková zatím zveřejnit. Maximum je však tři sta tisíc korun. Podle informací Deníku inspekce Hubkové udělila pokutu zhruba v dolní polovině sankce, tedy v řádu několika desítek tisíc korun.

Hubková se už v minulosti opakovaně odmítla k vyšetřování vyjádřit. Koordinátorka má možnost si do týdne po obdržení písemného rozhodnutí podat odvolání.

Firmy obviňují jedna druhou

Inspektoři v těchto dnech sepisují rozhodnutí i v případě dvou stavebních firem Strabag a Bögl a Krýsl. Obě firmy dostanou rozhodnutí o pokutě během několika málo dní.

Podle informací Deníku je vysoce pravděpodobné, že každá z firem dostane za porušení bezpečnostní předpisů pokutu v řádech statisíců. U jedné z firem by mohla přesáhnout i jeden milion korun. Maximální výše pokuty, kterou by mohly firmy dostat ,je dva miliony korun.

Inspekce vedla s firmami a koordinátorkou správní řízení pro porušení bezpečnosti práce, které v tomto případě spočívalo v tom, že firmy mezi sebou nekomunikovaly a vzájemně se neinformovaly o možných bezpečnostních rizicích. O nich odpovědní pracovníci nedali vědět ani svým zaměstnancům, kteří na mostě a pod mostem pracovali. Vinu a odpovědnost pak podle informací Deníku házeli jeden na druhého. Inspektoři během správního řízení vyslechli na dvacet svědků.

Od začátku vyšetřování se objevovaly informace o tom, že na mostě panoval organizační chaos. Na něj pak doplatili čtyři dělníci – tři Češi a jeden Slovák, na které se most 4. září zřítil. Nikdo z nich neměl šanci pod tunami suti přežít. Dalšímu dělníkovi se podařilo včas utéct, dalšího dělníka sutiny částečně zavalily. Záchranářům se ho podařilo vážně zraněného, ale živého vyprostit.

Policie pak po roce vyšetřování obvinila celkem deset lidí pro obecné ohrožení z nedbalosti. Za to jim hrozí až deset let vězení.

Pád mostu s největší pravděpodobností způsobilo narušení statiky. Kriminalisté nedávno dokončili výslechy všech obviněných. Jak dlouho ještě bude vyšetřování trvat, není jasné, včetně toho, kdy by se mohl celý případ dostat k soudu.

V den prvního výročí tragédie se na mostě konala pietní akce. Pozůstalí zapálili svíčky a položili květiny u pamětní desky.