O opětovném vrácení kauzy rozhodl odvolací soud 22. dubna. Důvody zatím nejsou jasné.

Okresní soud v Jihlavě tak bude muset případ, v němž padly dva totožné rozsudky, řešit už potřetí. „Ještě se mi nestalo, aby odvolací soud vrátil prvoinstančnímu soudu tutéž kauzu dvakrát," okomentoval vývoj kauzy Foltýnův obhájce Radek Ondruš.

Kromě Foltýna jsou obžalováni ještě Roman Motičák a Zdeněk Zapletal.

Motičák si měl vydírání podnikatele objednat a Zapletal Foltýna odvezl v jednom případě na místo činu.

Přistižen při činu

Závažnou kriminální kauzu si soudy přehazují jako horký brambor už dva roky. Foltýn a spol. poprvé stanuli před soudem v červnu 2012. Trojice byla nepravomocně odsouzena jen za zapálení rodinného domu podnikatele. Foltýn byl tehdy přistižen při činu. Obvinění za další dva skutky, kdy měl být podnikatel mučen a zastrašován výhružnými dopisy a nefunkčními granáty rozmístěnými kolem domu, byli všichni zproštěni.

Foltýn dostal tři roky nepodmíněně, Motičák pět let. Zapletal byl obvinění zproštěn v plném rozsahu. Státní zástupce Ivo Novák s rozsudkem nesouhlasil a podal si odvolání. „Trvám na podané obžalobě a jsem přesvědčen, že existuje dostatek důkazů, aby byli uznáni vinnými ve všech bodech obžaloby," uváděl opa-kovaně Novák.

Žalobce s odvoláním uspěl a senát Okresního soudu v Ji-hlavě, jemuž předsedá soudce Zdeněk Chalupa, musel případ znovu projednat. To se také stalo a letos v únoru vynesl druhý verdikt, který byl naprosto stejný jako ten první.

Žalobce se znovu odvolal a uspěl i napodruhé. Aktéři kauzy se tak u Okresního soudu v Jihlavě budou muset sejít už potřetí. Kdy bude justiční ping-pong pokračovat, zatím není jasné. Hlavní líčení bude teprve nařízeno.

Soudce Zdeněk Chalupa ne-chtěl včera okolnosti případu komentovat, pouze naznačil, že důvody krajského soudu jsou obdobné jako v případě prvního odvolání. Podle informací Deníku se krajský soud spíše kloní k názoru žalobce. Žádný závazný pokyn ale krajský soud údajně nevyslovil. To byl i jeden z argumentů soudce Zdeňka Chalupy, proč Foltýna s Motičákem v únoru odsoudil pouze za jeden skutek ze tří.

„Já už si o tom nic nemyslím. Připadá mi, že soudce trpí uraženou ješitností a nechce ustoupit od svého původního názoru," míní oběť vydírání Luboš Kucharovič.