Pád mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, únos dívky z Jihlavska třemi muži v karavanu či údajně zmanipulovaná zakázka na sypače pro krajské silničáře. To jsou jen některé z těch nejzajímavějších a nejzávažnějších kauz, kterými se budou muset v letošním roce zabývat různé soudy na Vysočině i mimo ni.

Svět zločinu byl v kraji ale mnohem pestřejší. Kriminalisté se museli zabývat několika vraždami, z nichž některé skončily zastavením trestního stíhání viníků pro jejich nepříčetnost. Další na soud teprve čekají. Ve vazbě je například dvojnásobný vrah z Jihlavy, který ubodal svou matku a bratra. Soud v těchto dnech bude v jeho případě rozhodovat o prodloužení vazby.

Trest si v letošním roce s největší pravděpodobností vyslechne i cizinec, který se v Humpolci na Pelhřimovsku pokusil zabít mladíka před diskotékou.

Už brzy bude muset k soudu v Hradci Králové muž, který se na Havlíčkorodsku pokusil zabít malé dítě, a matka, která své dítě nechala za peníze sexuálně zneužívat.

Jedním z nejzávažnějších případů byl i únos dívkyz obce na Jihlavsku. Trojice mužů dívku unesla v osobním autě s karavanemz autobusové zastávky, odvezli ji do autokempu na jižní Moravu a tam ji znásilňovali. Podle informací Deníku mají navíc na svědomí ještě jeden pokus o únos jiné dívky v Třebíči.

„Vyšetřování dvojnásobné vraždy i únosu dívky se chýlí ke konci. Kdy a zda bude podána obžaloba, je předčasné komentovat," konstatoval státní zástupce Jiří Morava.

Totéž se týká i kauzy nelegálního obchodu s léky, v níž figuruje celkem pět obžalovaných. Je mezi nimi i vystudovaný farmaceut z Vysočiny. Skupina obchodovala s léky prostřednictvím falešných receptů.

Mezi mediálně nejsledovanější kauzy bude bezesporu patřit soud s bývalým krajským náměstkem pro dopravu Liborem Jouklem (ČSSD) a šéfem silničářů Janem Míkou (ČSSD). Oba politici se mají zodpovídat kvůli údajně zmanipulované zakázce na sypače pro krajskou údržbu silnic z roku 2009.

Bez vstupenky to nepůjde

Kauzu bude řešit Okresní soud v Jihlavě. Předsedou senátu bude jihlavský soudce Zdeněk Chalupa. První hlavní líčení je nařízeno na březen. Proces je veřejný, takže se na něj může přijít podívat kdokoli. Soudce ale už před časem upozornil, že se do soudní síně dostane jen ten, kdo si včas vyzvedne vstupenku.

„Z organizačních důvodů i vzhledem k časově náročnému programu není v našich silách zajistit větší jednací síň tak, aby se to nedotklo dalšího dění na soudu," vysvětlil Chalupa.

Jihlavský soud čeká i velmi zajímavý soud s bývalým vojákem, který vyhrožoval dvěma soudcům z Vysočiny a státnímu zástupci. Soudkyním měl poslat výhružné dopisy, a jedné dokonce jako výhružku podříznutého kohouta. Státní zástupce zase pod autem našel vojenský granát. Jaký měl mít údajný vyděrač motiv, není zcela jasné. On vše popírá. Na soud čeká ve vazbě. Také v jeho případě by měl soud v nejbližší době rozhodovat o prodloužení vazby. Celá kauza nemá svého druhu na Vysočině ani v zemi obdoby.

Tentýž soud zřejmě ještě v letošním roce začne řešiti kauzu starosty Ježené na Jihlavsku. Ten je obviněnz toho, že bez písemného souhlasu zastupitelstva prodal obecní louku místnímu podnikateli.
Případy vyděrače i starosty stále vyšetřují kriminalisté, ale oba by se měly k soudu dostat zhruba v první polovině roku.

„Odhaduji, že v těchto případech bude vyšetřování ukončeno zhruba do jednoho až dvou měsíců. Poté bude rozhodnuto o dalším postupu," uvedl jihlavský okresní státní zástupce Kamil Špelda.

Zda se ještě letos dostane k soudu dopravní nehoda sexuologa Petra Weisse, při níž na Pelhřimovsku zemřeli dva lidé, není zatím jisté. Příčiny nehody musí důkladně prozkoumat soudní znalci.

Minimálně jednu kauzu z Vysočiny bude muset řešit i Nejvyšší soud (NS) v Brně. Jde o případ bývalého havlíčkobrodského faráře, který byl pravomocně odsouzen k tříletému vězení za pohlavní zneužívání nezletilé dívky a sexuální nátlak vůči několika věřícím ženám. Trest se ale zdá příliš nízký nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, proto podal v neprospěch Tvrdoně dovolání k NS.

Deník v loňském roce o mnoha kauzách a důležitých rozsudcích informoval jako vůbec první médium v zemi. Jde například o odhalení nelegálního obchodu s léky, o vyděrače, který terorizoval soudce, i o mužích, kteří na Jihlavsku unesli dívku. Deník také jako první informoval o obvinění starosty Ježené, nehodě sexuologa Weisse či závažného případu znásilnění dítěte na Havlíčkobrodsku a matky, která prodávala své dítě. Deník jako první přinesl informaci o ničení desítek aut v Havlíčkově Brodě, což, jak se ukázalo, měla na svědomí žena. Reportéři Deníku byli i u důležitých soudních rozhodnutí. Například nad duchovním Tvrdoněm.