Kriminalistům se totiž díky speciálnímu Toxi týmu daří v posledních letech odhalovat především výrobce pervitinu častěji než dříve, čímž se v Jihlavě a okolí výrazně snížila dostupnost tvrdé drogy.

Úspěšnost jihlavských detektivů z protidrogového týmu proto nutí drogovou scénu v krajském městě stále častěji dovážet pervitin z jiných míst republiky.

To je i případ dealera Romana Patkaně a kurýra Miroslava Bača, kteří patří z pohledu policie mezi takzvané velké ryby. Na jejich odhalení pracovali kriminalisté několik týdnů. Sledovali jejich telefonní hovory i cesty po republice a podařilo se jim zjistit, že oba dva dovážejí na Vysočinu drogu ve velkém a patří k hlavním distributorům pervitinu.

Patkaň byl podle policie hlavní organizátor drogového obchodu a Bačo mu dělal kurýra. Pro drogu jezdil na Litoměřicko, do Prahy a okolí.
Oba muži ale nakonec skončili ve vazbě a včera stanuli před Okresní soudem v Jihlavě. Za drogový byznys jim nyní hrozí dva až deset let vězení.

Od loňského května do října uskutečnili podle obžaloby dvacet až třicet cest, z nichž si pokaždé přivezli nejméně padesát gramů pervitinu. Bačo měl od Patkaně vždy přesné instrukce, kam má jet, a dostatečný obnos peněz na nákup drogy. Zboží pak Bačo předal Pakaňovi, za což vyinkasoval odměnu. „Vzhledem k množství drogy je to za posledních několik let nejrozsáhlejší případ na okresní úrovni," poznamenal žalobce Kamil Špelda. Policie odhaduje, že past sklapla loni 2. října, kdy zásahová jednotka zadržela Miroslava Bača na dálničním přivaděči u Jihlavy, když se vracel autem z Prahy.

V autě s ním cestovala Monika P., která ho doprovázela a drogu od něj také kupovala nebo je, dostávala za různé protislužby, například za sex. Pro Patkaně si kriminalisté přišli do jeho bytu v Jihlavě.

Oba muži se u středečního soudu ke všemu přiznali a potvrdili, že se vše stalo tak, jak je to uvedeno v obžalobě.

Měl dva až tři tisíce korun za cestu

„Tehdy jsem bral pervitin. Vím, že to bylo špatně. Když člověk bere drogu, tak všechno vidí jinak. Dřív jsem měl práci i řidičák. Od té doby, co jsem bral drogy, jsem všechno zničil," kál se před soudcem Vladimírem Sovou šestatřicetiletý Roman Patkaň.
A devětadvacetiletý Slovák Miroslav Bačo se k cestám pro drogy přiznal rovněž. „Měl jsem z toho dva až tři tisíce za jednu cestu," řekl Bačo.

Mezi Patkaňovy odběratele patřila na-příklad i Petra Baráková, bývalá manželka Ladislava Baráka, jednoho z nejznámějších drogových dealerů na Jihlavsku.

Soudce ve středu přečetl její výpověď, v níž Baráková potvrdila, že si od Patkaně postupně nakoupila pervitin asi za sto tisíc korun. Petra Baráková už byla v minulosti za distribuci i přechovávání pervitinu odsouzena.

Jihlavský soud však musel hlavní líčení odročit až na červen, protože čeká na znalecký psychiatrický posudek. Miroslav Bačo si navíc podal stížnost proti rozhodnutí soudu o prodloužení vazby.

„Důkazní situace je po prvním hlavním líčení poměrně jednoznačná. Obžalovaní mají sice menší výhrady k množství drogy, které měli distribuovat, ale to není až tak klíčové. Vzhledem k jejich doznání lze závěr o vině učinit," naznačil žalobce Kamil Špelda.

Rozsudek by se mohli oba obžalovaní a jejich příbuzní, kteří je včera k soudu přišli podpořit, dozvědět již 17. června.