„Zaplatil jsem první zálohu asi sedm set tisíc korun. Mělo jít o stavbu na klíč, ale záhy se dostavily problémy a firma neplnila podmínky smlouvy," řekl u včerejšího soudního přelíčení Jiří Petříček.

Jenže situace byla ještě horší. Rodina očekávala, že se bude moci do domu v termínu dokončení stavby nastěhovat, a tak vypověděla smlouvu na stávající bydlení.

„Nakonec jsme se museli nastěhovat do garáže a stavbu si svépomocí sami dokončit," podotkl Jiří Petříček. Firmě Garant Company Building nakonec zaplatil asi milion a čtvrt. Petříček u soudu řekl, že za tyto peníze nedostal od firmy odpovídající služby. Musel si například sehnat nový krov. Ten, který mu dovezla firma Jana Hodinky, nebyl podle Petříčka použitelný.

Účetnictví chybí

Jiří Petříček o okolnostech stavby srubu včera hovořil u Okresního soudu v Jihlavě v případu Jana Hodinky, který je obžalován z podvodu. Podle obžaloby od pěti klientů vybral milionové zálohy na stavby srubů. Nikdo z nich se ale nového bydlení nikdy nedočkal. Hodinka navíc drtivou většinu peněz utratil pro vlastní potřebu či na jiné podnikání. Na začátku vždy vystupoval důvěryhodně a ochotně, jenže ve chvíli, kdy od lidí dostal zálohu, jeho aktivita ochabla a používal různé druhy výmluv. U soudu se hájí tím, že za krach firmy nemůže on, ale nespolehlivé 
a nesolventní dodavatelské firmy z Ukrajiny. Část odpovědnosti svaluje na nového majitele firmy. Objasnění případu komplikuje chybějící účetnictví firmy Garant Copany Building.

Jiří Petříček včera u soudu vystupoval jako svědek. Přestože mu údajně Jan Hodinka dluží peníze, nechtěl se připojit k hromadné žalobě. „Byl za mnou vyšetřovatel z Jihlavy, ale po vlastní úvaze jsem odmítl podat trestní oznámení," vysvětlil soudu Jiří Petříček. Ten tvrdí, že má uschovány všechny důležité dokumenty mezi ním a bývalou firmou Jana Hodinky. Hodinka vystoupení Jiřího Petříčka kontroval tvrzením, že naopak Petříček dlužil firmě peníze, proto nemohl ve stavbě pokračovat.

Nespolehlivé firmy

Jan Hodinka včera tvrdil, že na nespolehlivé subdodavatelské firmy podával v minulosti několik trestních oznámení. Policie ale podle něj nikdy nic nevyšetřila. „Když jsem si objednal montéry 
z Ukrajiny, tak nepřijeli. Platil jsem jim i zdravotní pojištění," namítal Hodinka. Také zmínil, že má za sebou úspěšnou výstavbu tří srubů.

„Tehdy nám dřevo dodávala jiná firma," upozornil Hodinka. Když se soudce zeptal, proč tedy měnil dodavatele, tvrdil, že chtěl zajistit firmu, která by byla blíž českým hranicím a dokáže zajistit montéry i na technicky náročnější typ stavby. Chvílemi se do svých tvrzení zaplétal, na což ho upozornil 
i soudce Zdeněk Chalupa.

Jan Hodinka už byl jednou z podvodu osvobozen. Krajský soud ale s rozhodnutím okresního soudu nesouhlasil a vrátil případ k novému projednání. Poškození klienti tak mají stále šanci, že soud rozhodne v jejich prospěch.

Včerejší hlavní líčení muselo být opět odročeno. Soudce si od svědka Petříčka vyžádal dokumenty a státní zástupce má za úkol ověřit Hodinkovo tvrzení o podaných trestních oznámeních a zaplacení pojištění za dělníky z Ukrajiny. Hlavní líčení bude pokračovat 18. listopadu. To by mohl padnout i rozsudek.