Přestože mu za to hrozil nepodmíněný trest od dvou do deseti let, odešel s trestem na dva a půl roku. Soud vzal v potaz výrazné polehčující okolnosti a trest mu navíc podmíněně odložil na zkušební dobu dvou a půl roku. Dominikovi D. pomohlo především to, že se policii sám přihlásil.

„Tížilo ho svědomí. Jeho doznání a spolupráce s policií na objasnění celého případu bylo příkladné. Dosud jsem se s podobným postojem obviněného nesetkala. Proto s podmínkou souhlasím,“ upozornila šéfka státních zástupců v Havlíčkově Brodě Zdeňka Tománková.

Dominik D. se k přepadení odhodlal 17. října v noci. Přes obličej se maskoval šátkem, přes hlavu měl kapuci a v ruce velký nůž s čepelí dlouhou přes dvacet centimetrů. Takto ozbrojen a maskován řekl obsluze, aby mu dala peníze, a nic se jí nestane. Vyděšená žena mu z kasy dala přes osm tisíc korun. Lupič i s penězi z místa činu utekl.

Hrad v Ledči nad Sázavou.
U hradu v Ledči n. S. začínají opravy kamenného mostu u vstupu

Dva dny po přepadení si ale uvědomil, co udělal, a šel se sám udat. Údajně si uvědomilo, jak hrozně se musela přepadená žena cítit. Kromě toho, že se k přepadení přiznal, vrátil i uloupené peníze. U soudu pak řekl, že potřeboval peníze na drogy. Přepadené ženě se omluvil v dopise i osobně.

Žalobkyně uvěřila, že jeho projevená lítost není pouze účelová. Kromě toho si našel práci a zaručil se za něj otec. Navíc sám vyhledal lékařskou pomoc, protože je závislý na alkoholu i drogách, a začal se ambulantně léčit. Soud ale rozhodl, že je potřeba, aby se Dominik D. léčil ze své závislosti ústavně. S největší pravděpodobností ho tak čeká pobyt na uzavřeném oddělení psychiatrické nemocnice.

Farmářské trhy ve Světlé nad Sázavou.
S jarem se do Světlé vrátily farmářské trhy