Tehdy se vše seběhlo tak „bleskově", že je přesvědčen o tom, že šlo o akci dobře připravených a informovaných zlodějů. Jeho přesvědčení ještě zesílilo, když zjistil, že se teprve nedávno stalo něco podobného i další rodině v Havlíčkově Brodě.

„Nevím, co si o tom mám myslet, ale celé je to nějaké podezřelé. Navíc se to může stát znovu někomu jinému. Nechci za tím dělat tlustou čáru a smířit se s tím, že už své obrazy nikdy neuvidím," řekl Deníku Tachovský.

Proto také prostřednictvím médií pečlivě sleduje, co se ve městě i okolních regionech děje.

Velká obrazová krádež v domě Martina Tachovského se odehrála v září 2013 až neuvěřitelně rychle. Tachovský byl den před vloupáním na ulici v Havlíčkově Brodě sražen autem.

Zatímco byl ve vážném stavu převezen do nemocnice v Brně, využili situace zloději, kteří se pár hodin po nehodě vloupali do jeho domu. Hodnota asi padesáti ukradených děl od Panušky staršího, Radimského, Horské, Jelínka, Jůzla či Škrabánka přesáhla šest set tisíc korun.

„Rychlost, s jakou se dozvěděli, že jsem v nemocnici, je pro mne dodnes zarážející. Někdo jim to musel říct. Také museli vědět, že v domě nikdo jiný nebude. Na krádež museli mít dost času. Navíc, aby celou sbírku odvezli, museli na to mít větší auto," přemýšlí Martin Tachovský.

Havlíčkobrodští kriminalisté nakonec museli případ odložit, protože se jim zloděje nepodařilo vypátrat. Totéž platí o podobné krádeži obrazů, která se odehrála ve městě tentýž rok, ale nepředcházely jí peripetie, které potkaly Tachovského. „Pokud bychom zjistili nové informace, které by vedly k dopadení konkrétních pachatelů, pak bychom případy znovu otevřeli," sdělila policejní mluvčí Monika Pátková.

Letos v únoru se stal podobný případ

Jenže letos v únoru zažila v Havlíčkově Brodě něco podobného jako Tachovský další rodina.

Okolnosti, které vloupání do jejího domu předcházely, jsou totiž nápadně podobné těm, které se přihodily Tachovskému – s tím rozdílem, že následky byly mnohem tragičtější.

Starší manželský pár srazila 1. února na přechodu pro chodce v Humpolecké ulici v Havlíčkově Brodě dodávka. Šestasedmdesátiletý muž zraněním podlehl při převozu do nemocnice. Jeho třiasedmdesátiletá manželka střet přežila, ale na několik týdnů skončila v brněnské nemocnici.

K tragické události došlo krátce před sedmou hodinou ráno. Dodávku Peugeot Boxer tehdy řídil pětatřicetiletý muž. Jel směrem z centra města na Humpolec.

O devět dní později, kdy byl dům manželů prázdný a přeživší žena tou dobou ještě ležela v nemocnici, vloupali se do něj dosud neznámí zloději. „Pachatel vylomil zámek vstupních dveří a z domu si odnesl asi šestnáct tisíc korun a další věci," potvrdila vloupání Monika Pátková.
Příbuzní se nechtěli k okolnostem případu vyjadřovat. Navíc o tom, že byl dům vykraden, po nějakou dobu pobytu v nemocnici nevěděla ani sama zraněná majitelka domu.

„Případ se zatím nepodařilo objasnit," informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Existuje mezi oběma případy nějaká souvislost, nebo jde jen o náhodu? Jak a od koho se zloději dozvěděli, že jsou majitelé domů v nemocnici? Byla to také jen náhoda? Kde skončily obrazy z vykradeného domu Martina Tachovského i těch dalších?

To jsou otázky, které nenapadají nejen poškozené majitele, ale řeší je i kriminalisté. Podle jejich dosavadních zjištění a analýz nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o tytéž pachatele, kteří by dostávali podobné tipy.

„S největší pravděpodobností se jedná o různé pachatele. Odpovídá tomu i časový odstup a jiný způsob provedení vloupání. Nemáme informace, že by se staly ještě podobné případy," naznačila policejní mluvčí Pátková.