Letošní teplé léto rostlinám svědčilo. Na políčku důkladně ukrytém mezi domem a lánem kukuřice se staral o 206 rostlin. Jenže úrodu už on sám sklidit nestihl. Místo něho to udělali policisté.

Za jeho zahradničení ho navíc nečeká ani žádná slast z kouření či přilepšení do peněženky, ale s největší pravděpodobností pár měsíců v kriminále. Nebylo to totiž poprvé, kdy takto zahradničil. Před časem dostal muž z Havlíčkova Brodu tříletý trest s podmínkou za vypěstování 670 rostlin marihuany. Podmínka mu navíc dosud neskončila, takže je pravděpodobné, že soud nebude mít pro jeho vášeň příliš velké pochopení.

Kriminalisté muže obvinili z drogového deliktu a navíc požádali návrh na jeho vzetí do vazby. Vazební zasedání se konalo v sobotu u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě. „Soud nakonec návrhu vyhověl, protože bylo riziko, že by se mohl obviněný skrývat či pokračovat v trestné činnosti," informoval havlíčkobrodský státní zástupce Lukáš Vodička.

Na první hlavní líčení před Okresním soudem v Havlíčkově Brodě si tak muž počká ve vazbě ve věznici v Hradci Králové.

Rostliny na poli v Havlíčkově Brodě muž pěstoval od letošního května. Podle informací Deníku patřil pozemek zemědělské společnosti. Její pracovníci neměli ani tušení, že na jejich pozemku někdo zasadil zakázaný druh rostliny. Políčko bylo důmyslně ukryté mezi domem, který ale také obviněnému nepatřil, a polem s kukuřicí. Navíc jej chránil plot, na nějž dal obviněný větve, aby rostliny marihuany před okolím ještě více zakryl.

Obviněný zahradník se po odhalení hájil tím, že konopí pěstoval pro léčebné účely. Tentýž důvod uváděl i při svém prvním odhalení.
Letos v červnu byl Okresní soudem v Havlíčkově Brodě vzat do vazby cizinec, který uprostřed lesů na pomezí Vysočiny a Středních Čech, v Hlohově u Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, měl jednu z největších pěstíren konopí v kraji za posledních několik let. Stovky rostlin v různém stadiu růstu našli kriminalisté ve stodole zemědělského stavení. Jeho majitelem je třiapadesátiletý Němec.

Kriminalisté ho obvinili z trestných činů krádeže elektřiny a zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Cizinec se k pěstování konopí přiznal, popřel však, že by kradl elektřinu.

Také on měl pěstírnu konopí pečlivě ukrytou. Nikdo z okolí o ní neměl ani nejmenší tušení. Cizince s nevětší pravděpodobností prozradil zvýšený odběr elektřiny.