Strážníci vyšetřovali 40 100 přestupků, což je o 145 méně než v roce 2012. Meziročně se mírně zvýšil počet přestupků v silničním provozu i majetkových přestupků. Ubylo oznámení přestupků od občanů. Vyplývá to ze statistik městských policií v kraji.

Nejvíc přestupků bylo loni jako každoročně v dopravě, která tvoří až 80 procent činnosti městských policií. Meziročně se však snížil počet dopravních přestupků zjištěných pomocí radarů. „V Jihlavě, kde je doprava nejhustší, jsme kvůli nákupu nového radaru zhruba měsíc nemohli rychlost měřit," řekl ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc.

Problémy s opilci

Počet majetkových přestupků v kraji se oproti roku 2012 zvýšil zhruba o šest desítek, podle Frence se to týká hlavně krajského města. Počet krádeží narůstá hlavně ve velkých nákupních střediscích, kterých je na Vysočině nejvíce v Jihlavě. Na krádežích se podílejí především bezdomovci, kteří se do centra kraje stahují. 
V Jihlavě podle Frence také často zůstávají klienti jediné protialkoholní záchytné stanice na Vysočině, kteří se po propuštění často hned nevracejí do svých měst a páchají ve městě trestnou činnost.

Městské policie fungují na Vysočině v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou, Novém Městě na Moravě, Velkém Meziříčí, Chotěboři, Světlé nad Sázavou 
a v Moravských Budějovicích.

Loni na Vysočině pracovalo 182 strážníků, o čtyři více než předloni. Strážníci přibyli na největším jihlavském sídlišti Březinky kvůli častému rušení nočního klidu. V místě je teď hlídka nepřetržitě 24 hodin denně.

Jaroslav Buček (čtk)