Minulý týden je ale chytila policie přímo po činu.

„V pátek 17. ledna po osmé hodině ráno přijali policisté oznámení o vloupání do budovy zemědělské usedlosti v Květnově. Neznámí pachatelé se vloupali do stodoly a odcizili registrační značku zde zaparkovaného automobilu," uvedla včera Monika Pátková, policejní mluvčí.

K dalšímu vloupání došlo krátce poté v nedaleké vsi Čistá. Tam zloději ze zahradního domku odcizili zahradní sekačku. „Na místo ihned vyjely policejní hlídky včetně psovoda. Pachatele na útěku se jim podařilo zadržet nedaleko místa činu. Následně je převezli na služebnu k provedení dalších úkonů," popsala Pátková zadržení mladíků.

Jedná se o dva muže ve věku 19 a 21 let. „Dalším šetřením policisté zjistili, že mladší z nich se od prosince loňského roku dopustil více trestných činů, a to společně s dalším dvaadvacetiletým spolupachatelem," uvedla mluvčí.

Všichni tři mladíci se společně vloupali do čtyř objektů v okolí Havlíčkova Brodu. Ze dvou domků a dvou rekreačních chalup odcizili různé věci v celkové hodnotě přes 44 tisíc korun. „Škodu za dalších téměř šest tisíc způsobili poškozením zařízení," podotkla Pátková.

Policie trojici mužů sdělila podezření z přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody. „Dva jsou navíc podezřelí z přečinu poškození cizí věci," sdělila mluvčí.

Podle ní je případ řešen ve zkráceném přípravném řízení a podezřelým mužům hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

(edi)