Jak se ukázalo, osmnáctiletý mladík, který byl záhy odhalen, nemá s trestnou činností první zkušenosti a už v únoru letošního roku byl za podobný čin podmíněně odsouzen. K žádné nápravě u něj však evidentně nedošlo. Navíc se zloděj neštítil zaútočit na ženy staršího věku.

První přepadení spáchal mladý lupič už dopoledne. Svoji oběť si zřejmě vyhlédl již dříve a cestou domů ji pravděpodobně stopoval.
„Čtyřiasedmdesátiletá žena se právě vracela z centra města domů do Stamicovy ulice. Ve chvíli, kdy se z tašky snažila vyndat klíče od domovních dveří, do ní silou muž vrazil, žena ztratila rovnováhu a upadla na zem. Při pádu jí vytrhl z ruky koženkovou tašku, ve které měla nákup, peněženku s různými doklady a z místa utekl," konstatovala tisková mluvčí havlíčkobrodských policistů Jana Mazourová.

Pověstným štěstím v neštěstí alespoň bylo to, že si seniorka z útoku odnesla pouze drobné poranění, které si sice vyžádalo ošetření v nemocnici, ale hospitalizace nebyla nutná.  Škoda byla vyčíslena na asi tři a půl tisíce korun.

Zaútočil u řeky

I v druhém případě se stala obětí útoku mladého lupiče postarší žena. K přepadení došlo krátce po čtrnácté hodině na pěšině mezi fotbalovým hřištěm a řekou Sázavou. „Tehdy neznámý mladík nepozorovaně zezadu přiskočil k ženě, která tudy procházela, intenzivní silou jí vytrhl z ruky igelitovou tašku a zároveň ženu strčil tak, že upadla na zem. K žádném zranění naštěstí nedošlo a škoda byla spočítána na asi 850 korun. Na místa obou událostí vyjeli neprodleně policisté, kteří provedli ohledání obou míst trestného činu," vysvětlila Mazourová.

Intenzivní pátrání, které policie ve spolupráci s městskými strážníky spustila, brzy přineslo své ovoce. „Na základě výslechů žen, vyhodnocení záznamu z městského kamerového systému, byl pachatel dopaden. Jedná se o osmnáctiletého mladíka z Havlíčkova Brodu, který se policistům k oběma přepadením doznal. Popsal a následně i ukázal místa, kde se zbavil ukradených věcí," dodala policejní mluvčí.

Jak už bylo řečeno, dalším šetřením se ukázalo, že mladý kriminálník byl už letos v únoru brodským Okresním soudem odsouzen k podmínce.  Policejní komisař tak znovu zahájil jeho stíhání pro zvlášť závažný zločin loupeže. Za to mu teď  hrozí trest odnětí svobody až na deset let.