Pohlavního zneužití jedenapůlletého a dvouapůlletého dítěte má podle nich na svědomí osmadvacetiletý muž a o pět let mladší žena. Oba dva skončili ve vazbě. O případu jako první informoval Deník v pátečním vydání.

Obviněná žena je navíc matkou jeden a půl roku starého chlapce, kterého muži dvakrát poskytla k sexuálním hrátkám. V jednom případě tím měla splatit finanční dluh a podruhé ji za to muž slíbil peníze.

Jenže nově zveřejněné informace odhalují další, ještě hrůznější pozadí celé kauzy. Podle kriminalistů má dvojice na svědomí i čtyři roky starý případ únosu dvouapůlleté holčičky.

Čin, se stal na začátku května 2012 v obci na Havlíčkobrodsku. Obviněný muž tehdy vnikl na zahradu rodinného domu, zatímco obviněná žena hlídala venku. Muž z domu vynesl holčičku, kterou předal ženě a společně ji odnesli dále od domu, kde se ji muž za pomoci obviněné ženy pokusil znásilnit.

Žena poté z místa odešla, muž nechal holčičku ležet venku bez pomoci a odešel pryč. Holčička byla naštěstí po krátké době nalezena v příkopu u silnice poté, co po ní rodina a další lidé začali pátrat. Kriminalisté tehdy nezjistili, že by se vůči holčičce někdo dopustil protiprávního jednání. Na nic podezřelého neupozornila ani lékařská prohlídka holčičky. K tomu, že se vůbec něco stalo, přivedlo kriminalisty až letošní vyšetřování muže a ženy obviněných ze znásilnění chlapce. Kriminalistům tehdy ztížilo pátrání, že o činu věděli pouze muž a žena a na místě nenechali žádné stopy.

„V této souvislosti je nutné uvést, že naštěstí ani jednomu z poškozených dětí nebyla jednáním obviněných způsobena zdravotní újma, což však nic nemění na závažnosti jejich jednání," podotkl kriminalista Pavel Kubiš. Podle informací Deníku se měl muž nad dětmi „pouze" ukájet.

Osmadvacetiletý muž byl nejprve obviněn ze zločinu znásilnění dítěte mladšího patnácti let a 6. května byl Okresním soudem v Hradci Králové vzat do vazby. Podle soudu hrozilo, že by mohl trestnou činnost opakovat a vyhýbal by se trestnímu stíhání. Navíc mu hrozí vysoký trest. Žena byla obviněna ze zvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi a znásilnění ve formě pomoci.

Jenže poté, co vyšly najevo události kolem únosu holčičky, rozšířili jim kriminalisté obvinění o další zločiny. Muži o porušování domovní svobody a pokus o vraždu dítěte mladšího patnácti let, protože holčičku nechal bez pomoci na odlehlém místě.

„Dítě bylo velmi spoře oděné a s ohledem na venkovní teplotu mohlo v případě pozdního nalezení dojít k jeho podchlazení, které ve spojení s poruchou srdečního rytmu může zejména u takto malého dítěte vést až k bezprostřednímu ohrožení života. Fatálnímu následku zabránilo jeho náhodné nalezení," doplnil Pavel Kubiš.

Muži tak hrozí trest od patnácti do dvaceti let, případně výjimečný trest. Ženě, která byla vzata do vazby tento čtvrtek, hrozí trest od pěti do dvanácti let.

Podle informací Deníku se k činu přiznali. Oba se navzájem znali, protože jsou vzdálenými příbuznými. Muž má sice trvalé bydliště v Praze, ale většinou se zdržoval na Havlíčkobrodsku. Ani jeden z nich nebyl dosud soudně trestán.

Kriminalisté minulý týden v pátek také dělali domovní prohlídku u jiného muže v Havlíčkově Brodě. Zabavili mu počítač, mobilní telefon a další věci. Zda tento případ nějak souvisí s případy znásilnění a obviněným mužem a ženou, zatím není známo. Kriminalisté to nechtějí komentovat. Krajská policejní mluvčí Dana Čírtková také nechtěla říci, zda spolu oba případy souvisejí, či nikoli.