Ve středu o tom rozhodla pardubická pobočka krajského soudu v Hradci Králové.

Tříčlenný odvolací senát vyhověl návrhu státního zástupce, který napadl rozsudek Okresního soudu v Havlíčkově Brodě z 12. května, jímž byli Tomáš Běloušek, Aleš Pecina a Petr Zmek potrestáni podmínkami.

„Rozsah poškození životního prostředí je obrovský. Sanační práce stále probíhají a není vyloučeno, že dopad na přírodu bude nevratný. Škody jsou obrovské a obžalovaní nikdy nebudou schopni škodu uhradit," zdůvodnila předsedkyně senátu Šárka Pfeferová. Podle odvolacího soudu si museli být obžalovaní vědomi, co mohou způsobit. Podle soudu navíc neudělali nic pro to, aby tak rozsáhlému úniku nafty zabránili. Proto se odvolací soud rozhodl zrušit verdikt okresního soudu a tresty všem obžalovaným výrazně zpřísnit.

Verdikt přivítal státní zástupce Vladimír Prokop. „Není možné, aby za takto rozsáhlé a dost možná nevrtané poškození životního prostředí, které se nedá nazvat jinak než gangsterizmus vůči životnímu prostředí, padaly pouze podmíněné tresty," míní státní zástupce. Podle něj navíc obžalovaní celou věc dopředu pečlivě plánovali, což svědčí o vysoké společenské nebezpečnosti jejich chování.

Na středeční jednání dorazil pouze Tomáš Běloušek. K rozsudku se ale nechtěl vyjadřovat. Obhájci obžalovaných jsou přesvědčeni, že nepodmíněné tresty jsou příliš přísné.

„O poškození životního prostředí se dozvěděli až z médií. Nikoli, že by o úniku věděli a nic proto neudělali," řekl po rozsudku obhájce Bělouška Pavel Kroupa.

Trest by si měli všichni tři odpykat ve věznici s dozorem. Soud navíc rozhodl o propadnutí věcí, které sloužily k navrtání potrubí. Kromě toho budou muset zaplatit škodu na potrubí a za ukradenou naftu. Společnost Čepro si také podala odvolání. Chtěla, aby jí soud přiznal vyšší náhradu škody. Soud toto odvolání zamítl, protože vyčíslení celkové škody zatím nebylo uzavřeno. Sanační práce na místě stále pokračují. Náklady na odstranění následků katastrofy už přesáhly 52 milionů korun. Tyto náklady Čepru uhradila pojišťovna.

Středeční rozhodnutí soudu je pravomocné. Obžalovaní si mohou podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, což je mimořádný opravný prostředek, který ale nemá odkladný účinek na vykonání trestu.

„Případné dovolání teprve zvážíme," uvedl Pavel Kroupa. Ostatní obhájci se odmítli k včerejšímu rozsudku vyjádřit.

Úspěšní byli až na druhý pokus

S nápadem navrtat potrubí přišel Tomáš Běloušek. Pořídili si k tomu originální navrtávací soupravu. To byla nakonec pro kriminalisty nejdůležitější stopa, jak na zloděje přišli. Petr Zmek už měl navíc s navrtáním potrubí zkušenosti, protože byl za podobnou trestnou činnost v minulosti odsouzen.

První pokus o navrtání potrubí učinili předloni v listopadu. Na poprvé jim to nevyšlo, protože zlomili vrták. Druhý pokus ale už byl úspěšný. Nepodařilo se jim však zařízení dostatečně utěsnit a nafta začala tryskat do okolní půdy. Motivem činu byla snaha získat co nejvíce pohonných hmot, které chtěli prodávat. Nakonec ukradli pouze několik stovek litrů nafty, kterou použili pro vlastní potřebu. Odběratele nesehnali.

Tři náhodní svědci

Na ekologickou katastrofu přišli náhodní svědci. Byli to tři kluci, kteří si všimli olejové skvrny na přítoku Štičího potoka nedaleko Knyku.
„V lese jsme chtěli tábořit, a když jsme šli k potoku pro vodu, překvapil nás silný zápach a všimli jsme si olejových skvrn na hladině. Nejprve jsem volal mámě a pak hned hasičům. Prvně jsme si mysleli, že jen někdo něco do potoka vylil," zavzpomínal Matěj, jeden z mladíků.

Trojici mladíků poděkoval i generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Předal jim dárkové poukazy a spací pytle. „Zachovali se skvěle," pochválil je Duspěva.

Z trestných činů poškozování cizí věci, krádeže a poškození životního prostředí byli původně obviněni čtyři muži. Trestní stíhání Vojtěcha Bělouška soud nakonec podmíněně zastavil. Čepro proti tomu ale podalo stížnost, o níž bude soud teprve rozhodovat.

Pro kriminalisty znamenalo odhalení navrtávačů i bonus v podobě odhalení gangu, který nelegálně obchodoval s anaboliky. Jeho členem byl podle kriminalistů Tomáš Běloušek. Informace získali mimo jiné z jeho mobilního telefonu. Běloušek skončil na několik měsíců ve vazbě. Na svobodu byl propuštěn před měsícem.